Zora 14.10.2022 17:21 Zobraziť v diskusii

Re: Platby v hotovosti a súvisiace témy, legislativa

Íri prechádzajú na hotovosť, počet výberov z bankomatov prudko stúpa
Z oficiálnych štatistík vyplýva, že hotovosť z bankomatov si pravidelne vyberajú takmer tri štvrtiny dospelých Írov
Pandémia možno podporila digitálne platby, ale v čase, keď ceny prudko stúpajú, začali ľudia v Írsku vyberať viac hotovosti, píše Bloomberg.
Hodnota výberov z bankomatov sa podľa írskej centrálnej banky medzi septembrom 2021 a júnom tohto roka zvýšila o sedem percent, čo zodpovedá nárastu spotrebiteľských cien.
Inflácia klesne
„Napriek tomu, že nominálna hodnota výberov rastie, ich reálna hodnota zostáva od jesene 2021 relatívne stabilná, čo naznačuje, že hotovostné potreby spotrebiteľov reagujú na vývoj inflácie,“ uviedli pre Bloomberg David Cronin a Niall McInerney.
Inflácia v Írsku dosiahla v júni a júli 9,1 percenta, čo je najviac za takmer štyri desaťročia, kým v septembri klesla na 8,2 percenta. Írska centrálna banka predpokladá, že priemerná miera inflácie dosiahne tento rok osem percent. V roku 2023 by mala klesnúť na 6,3 percenta.
Majú radi hotovosť
Hotovosť zostáva v Írsku aj naďalej obľúbenou formou platby, a to aj napriek čiastočnému príklonu k platbám kartou a inými prostriedkami počas koronavírusovej pandémie.
Napriek tomu, že najčastejšími používateľmi bankomatov sú seniori a určité socioekonomické skupiny, oficiálnych štatistík vyplýva, že hotovosť z bankomatov si pravidelne vyberajú takmer tri štvrtiny dospelých Írov.
https://www.trend.sk/spravy/iri-prechadzaju-hotovost-pocet-vyberov-bankomatov-prudko-stupa

Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.