jpavel 14.10.2022 22:26 Zobraziť v diskusii

Re: Rozdelenie Československa

ad kancelář, ad lin

nejprve k lin. Já Vám děkuju za vstup do diskuse, neděste se, že jste něco špatného "vyvolala". vždyť my pracujeme, hledáme řešení, jak by to mohlo jednou fungovat... tím, že korigujeme náš názor na minulost. výstupem budou "dějiny", snesitelné pro obě strany. A pokud budou obě strany zhruba stejné "váhové kategorie", pak to bude výklad "spravedlivý", čili "informačně vyvážený" (informace) a s informacemi určité hodnoty (míra). třeba to někdo vhodný vhodně užije pro vhodné "řízení" ku prospěchu našich dětí...
... a pracovat lze různě. já se s někým nehádám, ale právě s takovým člověkem vlastně jen "tlachám" a neřeším zásadní věci. a s někým se pohádám (zásadní věci si to zaslouží), protože je to důležité, a často to pomůže. (pochopitelně že to někdy špatně odhadnu, pak není výsledek, ale pak s danou osobou promluví někdo více naladěný na její "egregor"
každopádně děkuju za odkaz na tu práci. možná má význam ji nejprve pročíst, pak teprve diskutovat dál...

ad kancelář.
podobně jako mě "zaskočil" ogar tím svým termínem "investice", tak jste mě zaskočil i Vy tím, že se ptáte na to, jaké Československo mám na mysli. Je to zajímavé. Mám jednu morálku, jeden světonázor, jeden étos - čili mám také jen jedno "Československo". Je to zvláštní, nenapadlo mě mít "dvě Československa". Vím pochopitelně o tom, že byla první republika, a druhá republika, a protektorát a vedle toho Slovenský štát, a pak znovuobnovení ČSR bez Podkarpatské Rusi, a pak období lidově demokratické, a pak socialistické, a pak pomlčkové... a pak už nic... ... a přesto na Československo nahlížím jen jako na jedno Československo. (máte to také tak, nebo ne?)

právě tak nahlížím na Anglii stejně jako na jednu Anglii, a nerozlišuju "deset" Anglií - jednu před vznikem Británie, jednu před Watterloo, jednu po Watterloo, jednu ještě bez Indie a jednu už zase bez Indie...
i Francie je pro mne jedna. ať už byla bourbonská, napoleonská, republikánská, znovurepublikánská, či jiná.
i bližší Německo vnímám v kontinuitě jako jedno jediné. Nerozlišuju Německo před reformací a po reformaci, nerozlišuju Německo římských králů a Německo pod pruskými Hohenzollerny.

tedy, abych to doplnil. Mohu jednotlivé společnosti té doby poměřit nějakým mým metrem - mohu Bourbonům "fandit" víc než Napoleonovi, mohu dobu Luthera mít ve větší vážnosti než dobu Bismarckovu... ale co se "étosu" dotýče, je pro mě Německo "kontinuální" a jedno.

a právě tak Československo. Historicky je mohu rozdělit do několika etap - před válkou, po válce, doba většího rozvoje za pětiletek... to jistě ano. Emočně je to však jeden "časoprostor". Tedy jestli mi rozumíte, co chci říct.

zkrátka, "kanceláři", děkuju za podnět, který může být nosnou platformou.

Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.