Kancelar 15.10.2022 08:02 Zobraziť v diskusii

Re: Európska únia

https://www.rt.com/news/564700-eu-prosecutor-vaccine-purchases/

EÚ začala vyšetrovať dohody o vakcínach

Prokurátori uviedli, že prípad je vecou "mimoriadne vysokého verejného záujmu"

Prokuratúra Európskej únie začala vyšetrovanie obstarávania miliárd dávok vakcín Covid-19 v rámci bloku, a to na základe obvinení z korupcie a tajných zákulisných dohôd zo strany viacerých poslancov.

Predstavitelia EÚ oznámili vyšetrovanie v piatok v krátkom vyhlásení, v ktorom potvrdili "prebiehajúce vyšetrovanie nákupu vakcín Covid-19 v Európskej únii". Dodali, že prípad nasleduje po "mimoriadne veľkom záujme verejnosti" o túto záležitosť, odmietli však poskytnúť akékoľvek ďalšie podrobnosti.

Hoci prokurátori o presnej povahe vyšetrovania mlčali, oznámenie nasledovalo po obvineniach poslancov Európskeho parlamentu, že predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová viedla tajné rokovania o vakcínach s generálnym riaditeľom spoločnosti Pfizer Albertom Bourlom. Napriek žiadostiam novinárov, zákonodarcov a dozorného orgánu EÚ úrad von der Leyenovej nepredložil osobné textové správy zaslané Bourlovi počas rokovaní o takmer 2 miliardách dávok vakcín, čo vyvolalo obvinenia z korupcie.

Chorvátsky europoslanec Mislav Kolakušič neskôr v piatok upozornil na nové vyšetrovanie a uviedol, že rozhodnutie bolo prijaté vďaka tlaku zákonodarcov. Hoci Kolakušič nebol schopný vniesť ďalšie svetlo do vyšetrovania, veľmi kriticky sa vyjadril o procese obstarávania vakcín v EÚ a tvrdil, že dohody o miliardách dávok boli poznačené "korupciou" a utajovaním.

"Dnes sme my, 10 poslancov Európskeho parlamentu, položili [von der Leyenovej] nasledujúcu otázku: kedy nám predloží... komunikáciu, ktorú viedla so spoločnosťou Pfizer počas obstarávania 4,5 miliardy dávok vakcín v čase, keď neexistoval absolútne žiadny dôkaz o účinnosti, a najmä nie o škodlivosti tohto produktu?" uviedol začiatkom týždňa na Twitteri a označil túto záležitosť za "najväčší korupčný škandál v dejinách ľudstva".

Minulý mesiac Európsky dvor audítorov uviedol, že požiadal Komisiu, aby poskytla informácie o "predbežných rokovaniach" o najväčšom nákupe spoločnosti Pfizer v EÚ - vrátane "konzultácií s vedeckými odborníkmi a prijatých rád, načasovania rozhovorov, záznamov z diskusií a podrobností o dohodnutých podmienkach" -, ale dodal, že "žiadne neboli poskytnuté". Európska komisia tieto informácie ešte stále nezverejnila, čo podporilo obvinenia poslancov Európskeho parlamentu z korupcie.

Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.