Kancelar 18.10.2022 07:35 Zobraziť v diskusii

Re: Covidovanie a súvisiace témy

https://www.rt.com/news/564864-boston-covid-variant-lethal/

Americkí vedci vytvorili nový smrtiaci variant Covidu

Laboratórny tím, ktorý stojí za zmutovaným variantom, bol obvinený z "hry s ohňom"

Vedci z Bostonskej univerzity tvrdia, že kombináciou vysoko prenosného variantu koronavírusu Omicron s pôvodným kmeňom Wuhan vytvorili nový variant Covid-19 s 80 % úmrtnosťou. Výskum, ktorý je ozvenou experimentov, pri ktorých sa predpokladalo, že vírus vznikol ako prvý, vyvolal pobúrenie.

Vo výskumnej práci uverejnenej minulý týždeň vedci vysvetlili, že izolovali proteín hrotu variantu Omicron a skombinovali ho s "kostrou" pôvodného kmeňa, ktorý koloval začiatkom roka 2020. Tým vznikol vírus, ktorý "robustne uniká vakcínou vyvolanej... imunite" a spôsobuje "závažné ochorenia" laboratórnych myší, z ktorých 80 % počas testovania uhynulo, uvádza sa v dokumente.

Hoci tím pripustil, že ich mutantný kmeň by bol pravdepodobne menej smrteľný u ľudí ako u myší, zistili, že v porovnaní s variantom Omicron produkuje päťkrát viac vírusových častíc v laboratórne vypestovaných ľudských pľúcnych bunkách.

Práca ešte musí byť recenzovaná.

Správa o tomto výskume vyvolala na internete pobúrenie, pretože sa všeobecne verí, že podobný výskum "gain-of-function" - termín označujúci zmenu patogénu s cieľom zvýšiť jeho účinnosť - na Wuhanskom inštitúte virológie v Číne viedol ku globálnej pandémii Covid-19. USA financovali takýto výskum vo Wuhanskom inštitúte, hoci stále nie je jasné, či konkrétny koronavírus, ktorý spôsobil pandémiu, vznikol v tomto laboratóriu.

"Toto by malo byť úplne zakázané, je to hra s ohňom," povedal o bostonských experimentoch bývalý šéf Izraelského inštitútu pre biologický výskum Šmuel Šapira. "Koľkokrát virológovia povedali, že nevyrábajú chimérické vírusy SARS, ktoré by boli smrteľnejšie? Koľkokrát???" napísal na Twitteri reportér Paul Thaker.

Bostonský tím nie je jediným tímom vedcov, ktorí sa po pandémii vrátili k potenciálne nebezpečnému výskumu. Súkromná spoločnosť EcoHealth Alliance, ktorá je zodpovedná za veľkú časť výskumu Wuhanského inštitútu pred rokom 2020, získala minulý mesiac od USA grant vo výške 650 000 USD na štúdium "potenciálu budúceho výskytu netopierieho koronavírusu v Mjanmarsku, Laose a Vietname".

Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.