Kancelar 21.10.2022 07:18 Zobraziť v diskusii

Re: To není vtip

https://www.washingtonexaminer.com/policy/foreign/terror-granny-germany-restore-kaiser

"Teroristická babička" zatknutá v Nemecku v súvislosti s údajným sprisahaním s cieľom obnoviť cisárstvo.

V Nemecku zatkli ženu prezývanú "Teroristická babička" v súvislosti s údajným sprisahaním s cieľom zničiť moderný demokratický nemecký štát a obnoviť cisárstvo.

Podľa portálu T-Online bola 75-ročná Elisabeth R., evanjelická teologička, pastorka a učiteľka na dôchodku, v nemeckých monarchistických kruhoch už dobre známa a prezývali ju "grófka". Vzhľadom na jej pokročilý vek a nenápadnú povahu ju nemecká tlač prezývala "Terror-Oma" alebo "Teroristická babička", uviedol Bild. Prokurátori tvrdia, že bola vodkyňou monarchistickej bunky s názvom "Zjednotení vlastenci", ktorá sa snažila uniesť nemeckého ministra zdravotníctva a zničiť národnú energetickú sieť, čo by podľa nádeje bunky následne viedlo k podmienkam podobným občianskej vojne, ktorá by viedla k obnoveniu cisárstva. Sprisahanie sa podarilo prekaziť už v apríli, ale zatkli ju až vo štvrtok, informoval T-Online.

Údajné sprisahanie bolo veľkolepé a jednoduché: Spiklenci mali zničiť elektrickú sieť krajiny s cieľom vyvolať výpadok elektriny, nazvaný ako projekt "tichá noc", a to pravdepodobne pomocou grafitovej bomby umiestnenej v rozvodni, ktorá by spustila celoštátnu reťazovú reakciu skratovania. Vo vzniknutom chaose by členovia zorganizovali štátny prevrat, v rámci ktorého by sprisahanci zrejme uniesli niekoľko známych osobností vrátane ministra zdravotníctva Karla Leuterbacha, ktorý je v krajne pravicových kruhoch v krajine hlavným nepriateľom kvôli prísnej politike uzavretia počas COVID-19. Telegramový chat "Spojených vlastencov" medzi nimi menoval šesť ministrov, zrejme vymenovaných "pruským regentom", ktorí by riadili vládu, uviedol T-Online. Plánovaná úloha R. v novej vláde nie je bezprostredne jasná.

Spolu s Elisabeth R. boli ako vodcovia skupiny bývalý dôstojník východonemeckej armády a námorník východonemeckej pobrežnej stráže, uviedol T-Online. R. údajne absolvovala náborové rozhovory s potenciálnymi členmi sprisahania a podieľala sa na obstarávaní zbraní a výbušnín. Práve počas jedného takéhoto odovzdávania zbraní, ktoré zinscenovali tajní agenti, bolo sprisahanie zmarené.

Hoci nie je presne známe, ako ďaleko bolo sprisahanie, v dome jedného z členov sprisahania sa našla útočná puška AK-47 spolu so strelivom, šípmi a rýchlopalnou kušou.

Elisabeth R. bola členkou nemeckých reichsburských kruhov, siete nemeckých monarchistov, ktorí sa usilujú o obnovenie pruskej monarchie. Podľa T-Online mnohí v týchto kruhoch o sprisahaní vedeli a aktívne od neho odrádzali, ale R. ho aj tak presadzovala.

Niekedy pred zatknutím vzbudila nemecká radikálka svojimi spismi dostatočnú pozornosť na to, aby jej zrušili dôchodok s odôvodnením, že "v dôchodku aktívne konala proti slobodnému demokratickému základnému zriadeniu v zmysle základného zákona". Vo svojich textoch sa venovala "azylovým cunami", "znásilňovaniu a zabíjaniu" a "tajnému prerábaniu mozgových štruktúr" prostredníctvom "genderizmu, digitalizácie a 5G".

Rozsiahlo písala aj o právnych základoch nelegitímnosti moderného demokratického nemeckého štátu, keď tvrdila, že Versailleská zmluva a Weimarská ústava boli nelegálne, takže skutočným systémom vlády je parlamentná monarchia bez cisára, ako to načrtla ústava z roku 1918.

Susedia starej ženy boli touto správou šokovaní, pričom jeden z nich pre Bild povedal: "Videl som ju len zriedka. Po večeroch sa venovala záhradkárčeniu s čelovou lampou."

V roku 2018 bolo zmarené ďalšie údajné sprisahanie krajne pravicového puču v Nemecku, nazvané "Deň X", v ktorom zložky nemeckej armády plánovali zavraždiť niekoľko ľavicových vládnych predstaviteľov a vzniknutý chaos využiť na prevzatie vlády a vyhnanie migrantov. Predpokladá sa, že "teroristická babička" nemala v tomto sprisahaní žiadnu úlohu.

Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.