dasa 21.10.2022 14:34 Zobraziť v diskusii

Re: Michail Chazin

z telegramu- preklad p.IRENA

Sloupec 21. října 2022 - Chazin

Sotva jsem stihnul napsat sloupek o tom, že Mišustin narazil na zarytý odpor liberálního týmu,
a Putin přijal rozhodnutí, které teoreticky Mišustinovi umožňuje tento problém vyřešit.
Řeč je o vytvoření koordinační rady ve vláděpro řešení otázek zajištění speciální vojenské operace.

Ve skutečnosti jde o typický mechanismus modernizační ekonomiky – kdy je k překonání odporu byrokratické mašinérie vytvořen speciální úřad, který není součástí systému řízení. Teoreticky může tento úřad překonat jakékoli byrokratické zákazy pouhým přijetím nezbytných rozhodnutí. Stěžovat si na něj by mohlo mít nepříjemné následky, neboť vedoucí původních byrokratických oddělení jsou členy tohoto úřadu a podřízení si na šéfy dost dobře stěžovat nemohou.

Samozřejmě, jak to v mobilizačním systému chodí, takové úřady nemají ještě pracovní zkušenosti, takže příslušné problémy řeší na základě vlastní iniciativy lidé z tohoto úřadu, tak říkajíc direktivně udávajíce tón. Pokud se to nepodaří, je možné vyměnit šéfa úřadu nebo nahradit tento úřad novým. Ale obvykle tento postup (vytvoření takového úřadu), dává silný impulz k rozvoji.

Mimochodem, skutečnost, že odpovídající instituce byla vytvořena v čele s Mišustinem, naznačuje, že má stále dostatek důvěry. Bez ohledu na to, co píšou různí "iksperti". Vlastně jsem o tom psal v předchozím sloupku, že to systémové záškodnictví celkového liberálního systému je vážnější než konkrétní sabotáže konkrétních úředníků. Mimochodem, pokud takové mobilizační úřady začnou pracovat dostatečně efektivně, pak jejich zaměstnanci (a každý úřad má svůj aparát) mohou být jako celek následně převedeni do běžných úřadů, které své úkoly řešit nedokážou.

Hned ale povím, že model, který popisuji, je pouze potenciální možností. Nemusí to vyjít, situace se může změnit, kdo ví, k jakým změnám kde může dojít. Ale ten trik spočívá v tom, že první úřad mobilizační ekonomiky byl založen a je možné s ním začít pracovat. A i když tento konkrétní nebude fungovat, vytvoření druhého, třetího a tak dále bude mnohem jednodušší. Zde, stejně jako jinde platí, že ten první krok je ten nejtěžší.

Nu a nezapomínejme, že světový ekonomický systém se rychle transformuje. Liberální systém řízení byl vytvořen pro konkrétní model trhů, jejich stimulaci a cenotvorbu na základě emise dolaru. Tento model nám umírá před očima, takže instituce vytvořené podle něj vypadají stále exotičtěji a hloupěji. A nejde ani tak o výsledky voleb v USA. Ano, samozřejmě, pokud Republikánská strana kouzlem vyhraje a začne se zbavovat liberální globalistické infrastruktury, pak to může jít rychleji. Ale i kdyby nevyhrála, odrazí se to jen na rychlosti změn, a vůbec ne na jejich směřování.

Takže budeme mít za to, že u nás byl učiněn ještě jeden krok k opuštění liberálního systému. Ovšem otázkou zůstává, kolik takových kroků budeme muset celkem udělat, abychom v naší zemi vybudovali efektivní ekonomiku.
https://t.me/zlom221/38113

https://t.me/khazinml/4695

Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.