dasa 23.10.2022 11:15 Zobraziť v diskusii

Re: Správy z Ruska

M. K. Bhadrakumar: Pocta Ruska plynovodům Nord Stream

    1. 2022 Janinna
      Kdo z toho bude mít prospěch?

    Je možné, že centrum v Turecku již má připravený trh v jižní Evropě, včetně Řecka a Itálie. Ale je v tom víc, než se na první pohled zdá.

Stručně řečeno, Putin udělal strategický krok v geopolitice plynu.
Jeho iniciativa anuluje lehkomyslnou myšlenku rusofobních byrokratů Evropské komise v Bruselu v čele s Ursulou von der Leyenovou uvalit cenové stropy na nákup plynu. Plány USA a EU bagatelizovat postavení Ruska jako plynárenské supervelmoci jsou v tomto světle absurdním nesmyslem.

Logicky by dalším krokem Ruska mělo být sladění se s Katarem, druhým největším světovým vývozcem plynu. Katar je také blízkým spojencem Turecka.

Nedávno v Astaně, na okraj summitu Konference o interakci a opatřeních na budování důvěry v Asii (CICA), se Putin setkal za zavřenými dveřmi s katarským emírem šejkem Tamim bin Hamad Al Thani. Dohodli se, že brzy uspořádají další setkání v Rusku.

Rusko již má s Íránem rámec pro spolupráci v řadě společných projektů v ropném a plynárenském průmyslu. Ruský vicepremiér Alexandr Novak nedávno zveřejnil plány na uzavření dohody o výměně ropy a plynu s Íránem do konce roku. Řekl, že „technické detaily se řeší – otázky dopravy, logistiky, ceny a tvorby tarifů.“

Nyní Rusko, Katar a Írán společně tvoří více než polovinu všech prokázaných světových zásob plynu. Blíží se čas, aby zintenzivnily spolupráci a koordinaci podle vzoru OPEC Plus. Všechny tři země jsou zastoupeny ve Fóru zemí vyvážejících plyn (GECF).

Putinův návrh je v souladu s dlouhodobým snem Turecka stát se energetickým centrem na prahu Evropy. Není divu, že Erdogan instinktivně sympatizoval s návrhem Putina. . .
https://www.pokec24.cz/politika/m-k-bhadrakumar-pocta-ruska-plynovodum-nord-stream/

Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.