Atom 23.10.2022 12:49 Zobraziť v diskusii

Re: Etické aspekty nakladania s mŕtvymi

Quilgen povedal/-a: Ale chápu, že s tím může mít někdo nějaké etické a psychologické problémy.

(téma rakve z hub, které urychlí rozklad těla)

Ano to je právě ten problém. Vše je propojené, vše jsou nosiče informací, z kterých lze informace číst do okolí. Například, když někdo odejde zemřít - cítí, že to něj přišlo a třeba si vykope hrob a odevzdá své tělo zpátky zemi je úplně jiné informační působení než když necháme tělo sežrat parazitickými houbami - vše jsou procesy a u všech procesů se hledá optimální průběh. Rozhodně bych s tím nehýbal nějak prudce, požívání hmyzu, průmyslový rozklad těla (i když přírodním způsobem) - to vše může vést ke "hmyzí" kultuře, mentalita se stane hmyzí (vše sežrat a rozložit aby šlo chvilku přežívat) - kam by to vedlo je naznačeno v seriálu "babylón 5".

Není třeba křečovitě lpět na těle, ale na druhou stranu je vhodné s tělesnou schránkou zacházet s úctou a vděčností (vše se někam zapisuje i to jestli tělo popliveme nebo mu děkujeme).

A navíc tohle žádný problém neřeší, všeho je dost i místa pro 50, miliard lidí. Problém řeší odstranění parazitů ze řízení a budování skutečně lidské kultury.

Poznámka:
Čistě technicky s tím nemám problém, život je bezodpadový, ale je to velmi citlivé téma a prudké změny v kultuře mě vždy připadají velmi nebezpečné.

Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.