Zora 23.10.2022 21:32 Zobraziť v diskusii

Re: Čo ďalej, Slovensko?

Stránka Národného obrodenia.

https://narodneobrodenie.sk/
http://narodneobrodenie.sk/preambula/


Keď kliknete na Nové slovo, je tam Denník Štandard - technická chyba.


Rušia ma 2 veci:

-Denník Štandard
Royalistická stránka na FB /už som ju inde spomínala/
ho rada cituje /isto to nič neznamená, všakže/.
Štandard vstupuje do novej epochy
https://standard.sk/243705/standard-vstupuje-do-novej-epochy/

-Slovanské noviny spomínam tu:
https://ksbforum.info/discussion/comment/9718/#Comment_9718


Vyberám zo spriatelenej stránky:

Pán Baránek pekne hovoríte, ale niekedy aj tárate
https://www.magazinslovensko.online/pan-baranek-pekne-hovorite-ale-niekedy-aj-tarate/

Spomínaný životopis: http://www.hospodarskyklub.sk/docs/biatec13/CV_Baranek.pdf
/je aj v téme: Česká republika, s. 9, komentár 3.9.22/



Vlastenci a odborníci hľadali cestu, ako zachrániť Slovenskú republiku a urobiť slovenský štát prosperujúcim
Občianske združenie Vlastenecký Inštitút Petra Šveca, ktoré si vytýčilo úlohu spojiť ľudí – odborníkov, schopných prehovoriť ku koncepcii štátu a stratégii jeho rozvoja, zorganizovalo 22.10.2022 pracovné stretnutie „Slovenská republika – ako ďalej“, ktorá sa konala v známej reštaurácii v Nitre v Horných Krškanoch.
Ako nám oznámili organizátori podujatia, cieľom tohto už druhého stretnutia vlastencov a odborníkov bola výmena názorov na dosť horúcu tému: ako zachrániť Slovensku republiku a či je to v súčasnej kritickej a napätej situácii na domácej a medzinárodnej scéne ešte vôbec možné? Taktiež sa vrátili k diskusii o základných tézach budovania štátu a jeho riadenia na šiestich základných úrovniach.
Sú to nasledovných šesť úrovní:
1.Svetonázorová (ideologická) úroveň (Má SR jednotiacu ideu?)
2.Chronologická úroveň (Kto ovláda minulosť, ten ovláda prítomnosť a ten čo ovláda prítomnosť ovláda budúcnosť). Naše dejiny sú interpretované silami nám nie žičlivými.
3.Faktologická (čo vieme skutočne o roku 1968 a 1989? O konflikte na Ukrajine?)
4.Hospodárska úroveň (posilniť, či oslabiť štátny/komunálny sektor v hospodárstve? Ako sa
podpisuje súčasná kríza na fungovanie štátu?)
5.Zdravotníctvo (Pandémia Covid-19 ukázala, že v zdravotníctve celosvetovo prevládol záujem súkromného kapitálu nad záujmom o zdravie)
6.Vojenská úroveň (návrat k povinnej VS/domobrana?) (Cudzie armády na území SR)
Osobitnú pozornosť účastníci konferencie venovali aj školstvu, ktoré, podľa nich, od roku 1989 rezignovalo na výchovu občana-tvorcu a vychováva občana-spotrebiteľa.

Pracovné stretnutie otvoril Jozef Prokeš, ktorý hneď podotkol, že síce bude moderovať dané podujatie, ale všetci jeho účastníci sú si úplne rovní, nie sú medzi nimi žiadni „šéfovia a podriadení“, ale všetci spolu mienia sa postarať o také zmeny v spoločnosti, aby sa Slovensko stalo ozaj demokratickým, nezávislým, suverénnym a prosperujúcim štátom. Na stretnutí bolo prítomných 25 predstaviteľov mnohých organizácií a spolkov, odborníkov v rôznych oblastiach, ktorí mienia pripraviť koncepciu úspešného vývoja Slovenska vo všetkých odvetviach hospodárstva, sociálnej sfére, vo všetkých oblastiach života.
V predsedníctve, okrem Jozefa Prokeša, sa nachádzali aj ďalšie známe osobnosti – Vladimír Mečiar, Štefan Harabin, Miroslav Jureňa a Miloš Zverina. Na rozdiel od drvivej väčšiny podobných, ale aj iných podujatí, najprv prihovorili prítomní v sále a až potom sa k slovu dostali „obyvatelia“ prezídia. Všetci účastníci stretnutia krátko prezentovali svoju činnosť, vyjadrili sa k súčasnej situácii nielen na Slovensku, ale aj vo svete, vysvetlili svoj názor, v ktorých oblastiach treba robiť nápravu – a hlavné, prezentovali svoju predstavu, ako by sa konkrétne dalo urobiť prospešné zmeny a radikálne zlepšiť situáciu na Slovensku.
Účastníci v prvej časti stretnutia diskutovali viac o tom, aký charakter by mala nadobudnúť Slovenská republika v budúcnosti. Zhodli sa, že by mala byť suverénnym, nie však izolovaným štátom, s vlastnou obranou a bez prítomnosti cudzích vojsk. V spolupráci sa má orientovať najmä na susedné krajiny a čo sa týka zachovania suverenity, najlepším príkladom zo susedných krajín by mohlo byť Rakúsko.
Za jednu z hlavných chýb súčasnosti označili chýbajúcu národno-štátnu ideu, ktorá by pomohla vytvoriť podmienky pre zlepšenie činnosti všetkých oblastí života na Slovensku a stmeliť, zjednotiť a povzbudiť celý slovenský ľud. Poukázali na to, že nie je to chyba iba Slovenska: vo mnohých štátoch tá národno-štátna idea chýba, avšak sú aj také krajiny, kde predsa existuje, ako, napríklad, v Maďarsku, Poľsku a niektorých ďalších krajinách. Práve vytvorenie takejto národno-štátnej idey považujú za jednu z hlavných svojich úloh organizátori sobotňajšieho pracovného stretnutia z Občianskeho združenia Vlastenecký Inštitút Petra Šveca.
O svojich bohatých skúsenostiach v politike, právnickej, poľnohospodárskej a kultúrnej činnosti porozprávali aj osobnosti za predsedníckym stolom: Vladimír Mečiar, Jozef Prokeš, Štefan Harabin, Miroslav Jureňa a Miloš Zverina. Vzápätí sa otvorila odborná debata na margo situácie v rôznych oblastiach /zdravotníctvo, školstvo, pôdohospodárstvo, právo, sociálne veci, kultúra atď./, keď účastníci stretnutia prezentovali svoje vízie, ako by sa dalo vymaniť zo súčasnej krízy a dosiahnuť zlepšenie.
V druhej časti prítomní rozoberali súčasný stav spoločnosti v Slovenskej republike. Znova konštatovali, že v dôsledku absencie jednotiacej národno-štátnej myšlienky dochádza k odcudzeniu štátu od občanov, hrozí rozklad spoločnosti, podporovaný umelým vyvolávaním zdanlivých nezhôd medzi majoritným obyvateľstvom a rôznymi skupinami, ktoré sa samé vyčleňujú a vynucujú si pozornosť. Poukázali na politické zneužívanie vraždy dvoch mladých ľudí na Zámockej ulici v Bratislave na vynucovanie si práv pre LGBTI+ komunity v protiklade k tichu v prípade pobodania 17-ročného dievčaťa do chrbta mužom, oblečeným v ženských šatách v Trenčíne.
Dohodli sa na formovaní pracovných skupín, analyzujúcich stav v jednotlivých oblastiach života spoločnosti, ktorých výsledky budú predkladané verejnosti. Všetci prítomní sa aktívne zapoja do práce v odborných skupinách a budú zapájať do nej ďalších slovenských odborníkov a ľudí, ktorí chcú pomôcť, aby sa Slovensko stalo silnou a prosperujúcou krajinou, demokratickým, nezávislým a suverénnym štátom.
Po obedňajšej prestávke stretnutie pokračovalo odbornou diskusiou o situácii v rôznych oblastiach. Päťhodinové stretnutie vlastencov a odborníkov sa zavŕšilo prijatím spoločného vyhlásenia, ktoré zverejňujeme v závere daného článku:
„Dňa 22.10.2022 sa v Nitre uskutočnilo pod hlavičkou Vlasteneckého inštitútu Petra Šveca pracovné stretnutie slovenských intelektuálov z rôznych profesií, aby prediskutovali možné východiská zo súčasnej hlbokej krízy Slovenskej spoločnosti, ktorá ohrozuje samotnú existenciu SR. Pracovné stretnutie malo názov: Slovenská republika – ako ďalej.
Prvý vlastenecký slovenský think-tank na svojom zasadnutí konštatoval, že za celú svoju existenciu nebola Slovenská republika v takom marazme, do akého sa dostala po parlamentných voľbách v roku 2020. Východisko vidíme v obnovení seriózneho spoločenského dialógu, v prvom rade v mediálnom priestore. Vyzývame preto korporátne televízie pozývať našich odborníkov do politických a spoločenských diskusií, kde budeme ponúkať východiská v rámci diskutovaných problémov.
Ak platí všeobecne prijímané konštatovanie, že Slováci nadpriemerne dôverujú rôznym konšpiráciám, je to v prvom rade dôkaz toho, že korporátne médiá sú nedôveryhodné a že celoplošne zlyhávajú. Ak sa v diskusných programoch neustále recyklujú tie isté tváre s tými istými dookola opakovanými stanoviskami, znechutený divák vypne televíziu a zahĺbi sa do alternatívy na internete. Východiská, ku ktorým sa dopracujeme budú, ak na to dostaneme priestor, k dispozícii politickým stranám, ktoré prejavia záujem.
Prítomní v abecednom poradí:
Ing. Ján Bitter, CSC., Ing. Peter Božík, Ľubica Cintulová, Branislav Čech, Ing. Tibor Danáč, JUDr. Štefan Harabín, Ing. Miroslav Jureňa, Jozef Kadlečík, Zlatica Kiššová, Marián Klenko, Ing. Peter Kohút, CSc., Jozefa Kračúnová, Štefan Kuriščák, MUDr. Peter Lipták, Milan Matejov, JUDr. Vladimír Mečiar, Mgr. Eugen Paľcev, Ivan Pauer, MUDr. Štefan Paulov, RNDr. Jozef Prokeš, CSc., JUDr. Ing. Erik Sibal, Ing. Jozef Šedovič, Ing. Peter Švec, Juraj Vízy, Mgr. Miloš Zverina.
https://zemavek.sk/vlastenci-a-odbornici-hladali-cestu-ako-zachranit-slovensku-republiku-a-urobit-slovensky-stat-prosperujucim/

Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.