Lin 25.10.2022 18:49 Zobraziť v diskusii

Re: Hudba

Vrátím se zpět k Šamanovi - neboli Jaroslavovi. Snad budete shovívaví...
Čistě náhodou jsem v jedné diskusi narazila na názor, že Šamanův hlas vlévá do každého člověka Světlo - že poslech jeho písní z člověka smývá nánosy špíny a očišťuje pomocí emocí.
Chtěla jsem tedy zjistit, jak to je a v neděli se v čase volna vrhla na túbko. Abych zjistila, zda jsou tam reakce cizinců na Šamana. Našla jsem a nestačila se divit. je jich tam moc a moc, samozřejmě, že jsem se podívala jen na některé. Reakce černochů - a to i na pohled "drsňáků" - byla skoro vždy "náběh na pláč" - někde se za pláč nestyděli. Černošky plakaly vždy (v těch videích, které jsem projela). Reakce ostatních národů byla vždy emotivní, někdy i s tím pláčem. Soustředila jsem se na písničku Vstaneme, která zasáhla i mě. Ta písnička má opravdu v sobě velkou moc a díky textu, hlasu i hudbě umí lidi spojovat. Bylo pro mě až dojemné, že cizinci např. z USA poslouchají písničku o ruských hrdinech. Nebylo to k smíchu - bylo to dojemné. Tak moc se snažili pochopit text (který angličtinou nejde vystihnout) a pak to stejně pojali po svém. Ale v dobrém slova smyslu. Mají tu písničku jako oslavný hymnus pro všechny padlé, kdo kdy bojoval za svobodu - ne za medaile. A i když vědí, že je ruská, soucítí s ruskými padlými a vyjadřují naději, že sednout si společně a mluvit spolu je ten nejlepší lék proti jakékoliv válce.
Ještě mě zasáhl jeden ruský komentář, kde dotyčná psala, že v té písni pláče ruská duše, že je v ní ukrytý přímo "genetický kód" ruské duše. Veškerou sílu, hloubku i vyzpívanou bolest umějí pochopit jen někteří.
Ale jsem moc ráda za to, že chápou aspoň po svém. Všichni jsou tou písní zasaženi (v těch videích, na které jsem koukala). Za všechny jsem vybrala tento názor:

Připomenu, že Šaman sám písničku napsal a složil hudbu. To bylo hned počátkem ledna. A premiéru měla 23.2.22. Je jedna z mála, kdy v Rusku lidé vstávají a zpívají společně.

Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.