Modi 25.10.2022 20:52 Zobraziť v diskusii

Re: Úvahy o Bohu a Vesmíre

@Ogar Valach povedal/-a:

Modi povedal/-a: mám problém s tým, že na tartárii pri opise toho, z čoho sa skladá človek, používajú aj výraz duša, ale v celkom inom význame. Pritom nie je jasné, čo pod výrazom duša myslia.

Ak má väčšina ľudiny dušu, teda nejakú nesmrteľnú podstatu, ktorá po smrti nezaniká, ale ktorá je utvorená len v rámci 12-rozmernej hry, ktorú hráme, je správne označovať našu živatmu, čo je nesmrteľná podstata na úplne inej úrovni, na úrovni nad všetkými hrami, rovnakým pojmom?

Skúsim to najprv bez pojmov/termínov. Vieme o týchto častiach, z ktorých sa skladá ľudská entita:
1. To čo možno nazvať: Nesmrteľné vedomie, skutočné JA, Božia iskra, ktoré sú nestvorené a večne existujúce, existovali aj existujú mimo túto "hru", mimo tento stvorený svet.
2. Hrubohmotné telo, ktoré normálne vidíme očami, ktoré sa rodí z iného človeka a neskôr zomiera a rozkladá sa.
3. Jemnohmotné telo, ktoré je očami neviditeľné, a ktoré nehynie ani po smrti hrubohmotného tela, ale kedže je jemnoHMOTNÉ, tak existuje len v rámci tejto "hry", v rámci stvoreného sveta. Mimo hmotný svet neexistovalo a neexistuje. Toto jemnohmotné telo je nositeľom individuálnej psychiky človeka, nositeľom jeho osobnosti, je nositeľom ľudskej identity, ktorá je len dočasná.

Zabudol som na niečo? Aký je podľa SAV rozdiel medzi duchom a dušou? (toto by som potreboval zistiť, aby som mohol usúdiť, či to premenovanie z troch na štyri zložky malo zmysel)

Rôzne filozofie nazývajú tieto tri zložky po svojom. Niekedy tými istými termínmi, len prehodenými, čo vytvára chaos. Aj tu občas vidno, že niekto používa termín duša ako duch, a termín duch ako duša.

Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.