dasa 27.10.2022 18:38 Zobraziť v diskusii

Re: Konflikt Rusko - USA - NATO - Ukrajina

Plukovník Reisner: "Lidé na Ukrajině čelí velmi, velmi kruté zimě"

Ukrajina zažívá krupobití raket už několik dní. Rakouský vojenský expert plukovník Markus Reisner hovoří o „obrovské přesnosti ruských útoků“. Strategicky je to pro Ukrajinu osudné, a
nalyzuje s ohledem na současnou válku s drony.

„Rusové nemají vzdušnou svrchovanost, ale mají vzdušnou přesilu“. To je přesné vyjádření vojenského experta Markuse Reisnera, vedoucí oddělení výzkumu a vývoje Tereziánské vojenské akademie ve Vídni, s ohledem na od minulého týdne probíhající nálety na Ukrajinu. „Rusové nemohou létat nad Ukrajinou letadly. Ale mohou útočit na cíle, kde chtějí,“ řekl pro Deutsche Welle.
To je pro Ukrajinu strategicky fatální. „Protože ukrajinská armáda sice mírně postupuje na jihu a východě země. Ale ve vnitrozemí bude ovlivněna infrastruktura.“ To nevěstí nic dobrého pro chladné období. „Lidé budou čelit velmi, velmi tuhé zimě. To pak povede k další uprchlické vlně na Západ a tam to povede k sociálním nepokojům. To je přesně to, na co Rusko spoléhá."
Rusové nyní používají četné drony a ty představují pro Ukrajinu problém: „Tyto drony jsou poměrně malé. Konvenční ukrajinská protivzdušná obrana je však obvykle naprogramována pro mnohem větší objekty, jako jsou letadla a vrtulníky.“
Nikdo nepochybuje, že drony pocházejí z Íránu. Reisner hovoří o masivních transportech ruských letadel do Íránu a zpět. Ty jsou jasným ukazatelem dodávek velkého množství materiálu. „Pro íránský model také jasně hovoří design zajištěných dronů.“ Drony by byly pravděpodobně použity kvůli určitému nedostatku ruských letadel. To ale neznamená, že by se ruský arzenál vyprazdňoval.
Nyní musí Ukrajina buď upgradovat, nebo se spolehnout na moderní systémy, které jsou v současné době na Ukrajinu dodávány. „Jde o takzvané multisenzorové systémy,“ vysvětluje vojenský expert. „Takže máte velmi odlišné senzory, které fungují na akustickém, optickém nebo elektromagnetickém základě.“ Tyto systémy mohou také zachytit malé cíle.
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj byl proto ve videoposelství optimistický: „Samozřejmě nemáme technické možnosti, abychom vyřadili 100 procent ruských raket a bojových dronů,“ řekl. S pomocí mezinárodních partnerů však bude tohoto cíle dosaženo krok za krokem. "Většinu řízených střel a dronů už sestřelujeme."
Markus Reisner je skeptický. Taková prohlášení jsou součástí psychologické války: „Je to naprosto legitimní. Ale musíme také vidět, že ruské rakety fungují velmi přesně. Když slyšíte, že bylo zasaženo 40 procent ukrajinské infrastruktury, mluví to pro obrovskou přesnost ruských útoků. Ukrajinská protivzdušná obrana utrpěla za posledních osm měsíců těžký úder. To je nyní patrné."
Používají se zejména dva typy dronů: typ Mohajer-6 a typ Shahed-136. Mohaer-6 se používá pro průzkum dělostřeleckých cílů. "Ale může být také vybaven raketami vzduch-země, takže může zasáhnout i cíle poté, co je zpozoruje."
Shahed-136 je na druhé straně klasický kamikadze dron, vysvětluje Reisner německému mezinárodnímu médiu Deutsche Welle. Systém GPS, který tento dron navádí, jej navádí přesně do cíle s neustálou korekcí kurzu. Rozhodující ale je, že tento dron se obecně nikdy nepoužívá izolovaně. „Obvykle létá v roji deseti až 15 dalších dronů. To přetěžuje ukrajinské obranné systémy.“ I když systémy některé drony sestřelí, některé z 15 stále dosáhnou cíle.
Poté Rusové odpálí své řízené střely – tj. malá letadla bez lidských pilotů. Protivzdušná obrana proti nim může udělat jen málo, protože Ukrajina nemůže nabíjet nové rakety tak rychle. Přes veškerou podporu jsou ukrajinské systémy po osmi měsících vyčerpány.
https://exxpress.at/oberst-reisner-menschen-in-der-ukraine-steht-sehr-sehr-harter-winter-bevor/

Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.