Sherhi 31.10.2022 10:23 Zobraziť v diskusii

Re: Komunálne voľby a voľby do VÚC

@Kancelar povedal/-a:
Nikto si nekladie nepohodlne otazky, najme: ponukla alternativa skutocnu alternativu alebo len kandidatov, ktorych by ani alternativci nevolili, pretoze o nich mozno ani nevedeli alebo nepovazovali za vhodnych?

Jeden priklad: Miro Heredos, proticovidovy bojovnik, kandidoval rovno za primatora. Nemohol radsej skusit najprv kandidovat za starostu svojej mestskej casti a az potom skusat rovno cele mesto? V Kosiciach je jeden velmi sikovny starosta, ktory keby kandidoval za primatora, urcite by velmi lahko vyhral nad tym pablbom Polacekom. Ale zatial sa drzi skratka a plne sa venuje svojej mestskej casti. Jeho cas este len pride.

Liberalizmus je problem, ale liberalizmus je cely sucasny system, volit proti liberalizmu je vzhladom na pomery nielen u nas prakticky nemozne. Nic netrva vecne, ani tento system tu nebude navzdy a jeho prichadzajuci kolaps vidime na vlastne oci, ale zatial tu este alternativa nieje. Nieje to ako pred `89, ze tu alternativu bolo vidno, nevidno ju zatial nikde v okoli. Jedine co ostava je vnutorna emigracia, ako vravi Ogar, s cim nesuhlasim, tvrdo vnutorne odmietat. Ale sucastou liberalneho systemu su aj volby, volbami sa system neodstrani. Alternativa ak chce uspiet musi zacat v malom a tam kde je. My sme zarodok buducich casov, ako my myslime teraz, v buducnosti bude mysliet vacsina, prehrat nemozeme.

Trúfnem si napísať niečo ako rodený Bratislavčan do neviem koľkej generácie, s doktorátom z ekonómie mestského rozvoja a verejnej správy, neliberál. Mám v okruhu či už liberálnu akademickú sféru ale aj konzervatívnych pravicových či ľavicových dôchodcov, myslím, že to tu celkom poznám a dokonca aj napríklad aj chápem, že problém súkromného parkovného pred nejakou poliklinikou v Bratislave nový starosta mestskej časti nevyrieši, lebo polikliniku má v gescii VÚC, ktorá s tým tiež nič neurobí lebo pozemok v reštitúcii magistrát niekomu dal a teraz tam ryžuje nejaká firma z Cypru a tá nemocnica, čo stojí vedľa polikliniky, spadá pravdepodobne pod nejakú rozpočtovú organizáciu ministerstva zdravotníctva - je to len modelový príklad ale hádajme spolu: koľko ľudí toto reálne vie? Vôbec ich to nezaujíma a ja ich chápem, lebo ani mňa...

Heredoš by pohorel aj v mestskej časti, koľko ľudí ho tam pozná? Nemá správnu farbičku takže musí fest makať, ak by chcel byť poslanec mestskej časti musel by sa nejako angažovať vo svojom malom volebnom obvode o pár tisíc ľuďoch. Ja osobne poznám jedného kandidáta do zastupiteľstva mojej mestskej časti a je mi to prd platné lebo som potom zistil, že je iný obvod o pár ulíc (=pár tisíc voličov) ďalej. Jednu ženu v mojom obvode poznám z videnia a počutia, viem že niečo robí ale nestačilo, nemala dúhovú farbičku.

V Petržalke by Heredoš starostu nedal ani náhodou, dôvod je jednoduchý: netreba ho (+neviem jeho detailný životopis ale z jeho rozprávania mi to prišlo akoby tu ani celý život nežil). Väčšina ľudí chce mať len pokoj (videli sme na kovide a očkovaní) a progresívci v komunále nikoho neotravujú, navyše reálne robia násobne viac ako starí biznismeni z "tradičných strán" typu SMER, HZDS, KDH, SDKÚ, SNS a podobne (lebo tí nerobili nič). Progresívci si zobrali tvrdé dáta (videl som ich, vedia s nimi pracovať) a cielia na voličov-rezidentov (nie masu nejakých voličov v kraji, nie voličov čo žijú v satelitoch atď...toto je dosť podstatné), ktorým je nejaký diaľničný obchvat, revitalizácia hlavnej vlakovej stanice (jeden bývalý primátor tam neviem pred ktorými voľbami narýchlo pustil električku po trati v dezolátnom stave, žiadne hlasy mu to neprinieslo lebo rezident-volič v Bratislave na tú stanicu ani nechodí...) či MHD zadarmo (bezplatne) ukradnutá (rezident si tých 200€ ročne, ergo 16,60 € mesačne, v pohode zaplatí aj tak, bezplatná je dobrá skôr pre cezpoľných, ktorí idú autom a budú čoskoro vytlačení niekam na okraj, odkiaľ budú musieť ísť MHD z čoho majú dodatočný náklad). V Petržalke (ale aj Ružinove a inde) škôlky zaberali deti vyššej vrstvy bez trvalého pobytu (všetci tí "naši ľudia" v rakúskych či maďarských dedinkách) a problém bolo parkovanie, čo Heredošov potenciálny konkurent na starostu začal riešiť tak načo ho meniť?
Aj Vallo vie, že cca 40% domácností rezidentov-voličov nemá auto, 40% má len jedno auto, 10-15% má 2 autá (z tých mnohí majú aj garáž) a len pár percent má 3 a viac áut. K tomu mnohí ľudia chodia MHD na každodenné dochádzanie do práce/školy a auto využívajú maximálne na výlety, nákupy a za rodinou - všade tam, kde v pohode zaparkujú. Takže napriek internetovým diskusiám vokálnej minority parkovacia politika nemá reálny voličský odpor (rovnako ako v Trenčíne, kde konečne môžu rezidenti parkovať a preto volia to čo volia) a realizuje sa...čo také sľúbi konkurenčný kandidát, keď riešenia bežných problémov sú už v pohybe? Že nebude kradnúť? To tvrdia všetci a hlavne to nikoho nezaujíma (ani správa na markíze, že "akcia NAKA zachránila statnému rozpočtu miliardu na DPH" ľudom žiadnu miliardu reálne nedá).

Cca pred 10 rokmi (po 25 rokoch) ľuďom došli nervy s ničnerobením v komunále, čo zaklincovala 4 ročnica jednofarebnej vlády, ktorá neurobila takmer nič (k tomu sa "náhodou" vyrojili všetky tie refreshery a pod.). Malá skupina SMERákov to pochopila (napr. rodina má v dedine smeráka, ktorý keď vyhral spravil vodovod, chodník, zreguloval potok...a to stačí) ale väčšina nie, prišli progresívci, ktorí tiež robia (treba si dať z očí červené súkno "lebo liberáli LGBT+"), naozaj robia ďaleko viac ako starí biznismeni. Tiež kradnú a rozhadzujú peniaze ale niečo sa robí, ľahšie v meste dostaneš dieťa do škôlky, ľahšie pred domom zaparkuješ (dokonca aj v starom meste si večer o desiatej vyberáš, pár kolegov odtiaľ si pochvaľuje), rekonštruujú sa škôlky, školy, detské ihriská....Aj MHD reálne funguje oveľa lepšie, nie sú také medzery medzi spojmi, nakupujú nove autobusy, trolejbusy, električky bezbariérové...K tomu si pridajme prevažne kancelárske práce v meste a pretrvávajúce home officy z kovid éry a už ani tá doprava až tak nevadí. Navyše sú tu reálne rozrobené veci na ďalšie trolejové trate a električky a Vallo reálne zarezal papalášskych biznismenov z tradičných politických strán, ktorí tu dlhé roky priamo osobne blokovali všetko možné od parkovacej politiky cez naozaj prízemnosti typu preferencie električiek na križovatke na Devínsku cestu lebo hádam papaláši nebudú stáť na červenú keď chcú (1 človek v luxusnom SUV) odbočiť na cestu k svojej neskolaudovanej haciende (z ktorej im nemôžu odvážať smeti tak to vyhadzujú kade-tade po meste)...hádam im v špičke nebude prekážať nejaká električka s 200 ľuďmi, však to kde sme? Doteraz stoja v špičke plné autobusy a električky pri Zuckermandeli (býva tam napríklad Pellegrini) a kvôli schváleniu predošlým vedením je riešenie problematické.

V skratke: liberáli nerobia len prajdy, reálne aj niečo robia, pochopili, že to niečo stačí. Neliberáli, pronárodní, nazvime si ich akokoľvek trošku zaspali dobu, mnohí fungujú ako nezávislí kandidáti ale "štandardné" politické strany sú úplne mimo, bohužiaľ pre rodiny s deťmi paradoxne najviac spravil Matovič s Tarabom, veľmi smutné...bolo tu okno príležitosti, že kto začne robiť ten pôjde v komunále ďalej, niekto ho využil a niekto nie. Dnes, keď sa už problémy riešia je ťažké prísť s nejakou agendou okrem "nie som progresívec", to je málo.

Bežným ľudom zatiaľ ideologická hrozba nič nehovorí. Tak ako sa ľudia nechali opantať v 89tom na farebné igelitky zo západu tak sa nechajú opantať pekným vizuálom vo svojom bydlisku, ktorý naozaj bude a naozaj to mesto bude vďaka Vallovi a jeho jednotnému mestskému dizajnu lavičiek, košov, chodníkov a čo ja viem čoho krajšie. V komunále sa LGBT ani tlak na veľký reset nejako neprejavuje, to príde až keď príde na lámanie chleba, rovnako ako si všetci do radu nasadili náhubky tak budú všetci pekne nasledovať Moniku Beňovú, dnes stále top reprezentantku SMERu, ktorá o tých ľudských právach reční naozaj krásne, skoro ako jej predseda Fico.

Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.