Zora 01.11.2022 18:17 Zobraziť v diskusii

Re: Konflikt Rusko - USA - NATO - Ukrajina

Včera ma zaujala táto správa:

Moldavsko kvůli raketě vyhošťuje ruského diplomata. Moskva chystá odvetu
Moldavsko kvůli pondělnímu dopadu ruské rakety na své území, kterou sestřelila ukrajinská protivzdušná obrana, vyhostí zaměstnance ruského velvyslanectví v Kišiněvu. Oznámilo to moldavské ministerstvo zahraničí. Moskva vzápětí pohrozila Kišiněvu odvetou.
„Rusko dá adekvátní odpověď,“ zareagovalo podle agentury TASS na vyhoštění svého diplomata ruské ministerstvo zahraničí.
„(Moldavské) ministerstvo zahraničí a evropské integrace oznamuje přijaté rozhodnutí označit za persona non grata představitele velvyslanectví Ruské federace v Kišiněvu, který je povinen opustit území Moldavské republiky,“ citovala ruská agentura z komuniké moldavské diplomacie.
Ta současně upozornila, že raketové ostřelování sousední země Ruskem rostoucí měrou ohrožuje i bezpečnost moldavských občanů, kteří stále více pociťují ničivé následky války. Ruské útoky na ukrajinskou energetickou infrastrukturu ohrožují také energetickou bezpečnost Moldavska.
Na moldavské území v pondělí ráno dopadla raketa sestřelená ukrajinskou protivzdušnou obranou, uvedlo na Facebooku moldavské ministerstvo vnitra. Střela se zřítila na okraji vesnice Naslavcea v okresu Ocnitsa na severu země u hranic s Ukrajinou. Incident se obešel bez obětí. Ukrajina se v pondělí opět bránila rozsáhlým ruským vzdušným útokům cílícím na energetickou infrastrukturu.
Rusko podle ukrajinských úřadů podniklo úder na ukrajinskou přehradu na řece Dněstr ležící asi deset kilometrů od přehrady u obce Naslavcea na stejném toku, připomnělo rovněž moldavské ministerstvo vnitra. „Útoky na vodní infrastrukturu a následné zatížení řeky může celý region vystavit nebezpečí povodní,“ varoval na Twitteru moldavský ministr zahraničí Nicu Popescu.
https://www.novinky.cz/clanek/valka-na-ukrajine-moldavsko-kvuli-rakete-vyhostuje-ruskeho-diplomata-moskva-chysta-odvetu-40413152

Komentár jedného zaujímavého chlapíka z VK:
Kus jedné ze sestřelených raket, kterou Rusové v pondělí vypálili proti Ukrajině, dopadl na území Moldavska. V prohlášení to uvedla tamní vláda na Telegramu. Raketa byla sestřelená ukrajinským protiletadlovým systémem.
Nejsou hlášeny žádné oběti, ale v Naslavcei bylo rozbito několik oken domů.
Moldavsko má ve své ústavě zakotvenou neutralitu a nemá ambici vstupovat do Severoatlantické aliance (NATO).
"Fakt dobrá práce... Sláva Ukrajině !" Sestřel nad cizím územím? Od Ukrajiny to byl jasný válečný akt. Moldavsko by mělo vyhlásit Ukrajině válku...

Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.