kulich 03.11.2022 14:35 Zobraziť v diskusii

Re: Tragická udalosť v Novákoch

K téme som napísal tento článok:

Slovensko momentálne rieši útok sekerou na škole v Novákoch. Nemám dobrý pocit z toho, aké „riešenia“ navrhujú niektorí komentátori.

V podstate to je ako cez kopirák s inou nedávnou tragickou udalosťou. Opäť spoja nespojiteľné. Keď sa stala vražda na Zámockej ulici, prepojili ju na odvolanie riaditeľa SND za údajný nenávistný prejav vytrhnutý z kontextu. Najnovšiu udalosť na škole spoja s čím? S tzv. dezinfowebmi, ktoré chcú práve teraz vypínať skrz zákon a súdy?

Predpokladám, že ako prvé niekomu napadne zaviesť do škôl kamery, prípadne ozbrojenú ostrahu. Práve som v dennom pracovnom kontaktne s jedným mladým Nemcom, ktorý mi vyrozprával, ako funguje školstvo v Nemecku a tiež v Taliansku, kde nejaký čas žil. Presne ako píšem vyššie, kamery, ostnatý drôt a ostraha. A občasný planý protiteroristický poplach. Ako v koncentráku. Takto si nepredstavujem tzv. bezpečné prostredie.

Riešenie leží niekde úplne inde. V prvom rade si učitelia doteraz neupratali pred vlastným prahom. Koľkí z vás si napríklad pripomenuli smrť svojho kolegu Budza z Vrútok? Zabudli na neho dokonca aj odborári. Starí a aj tí noví. A teraz sa čudujú, že budú žiť v neistote. Ako hovorí riaditeľka dotknutej školy – veď ten chlapec nejavil žiadne známky nenormálnosti. Ale povedzme si najprv, čo je dnes normálne? Je normálne ukazovať v televíznej zábavnej súťaži psychické poruchy? Napríklad v „talentovej“ šou človeka, ktorý má vzťah s nafukovacou Ančou? Ak zotriete hranicu medzi zlom a dobrom, nemali by ste sa čudovať, že ste si nič nevšimli. Že bol niekto doteraz „normálny“. Začnite násilne zotierať aj ďalšie prirodzené hranice (napríklad medzi pohlaviami) a máte zamiesené na absolútny a hlavne nepredvídateľný chaos.

Pýtajme sa ďalej – čo robí štát s kultúrou násilia denne prítomnou v masmédiách? Čo robí štát s kultúrou smrti a satanizmu, ktorá sa šíri medzi mládežou? Nič, pretože by to bol predsa zásah do slobodného podnikania médií. Tak tu máte váš alibizmus. Jeho obete sú už dnes naše deti.

Riešenie je prestať hovoriť jedno a robiť iné. Deti to prekuknú a neuveria vám to. Tento dvojtvarý svet jednoducho speje k zániku a nedokáže nijakým spôsobom obhájiť svoju existenciu. Žiadna lepšia demokracia, žiaden nový prívlastok, kým nezačneme zlepšovať našu vlastnú morálku. Kým neprestaneme sami živiť zlobu. Udalosti tohto typu sú výsledkom úpadku kultúry. Z nej sa síce nenajete, ale v každom prípade pri jej výpadkoch môžete zomrieť.

Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.