Quilgen 05.11.2022 22:23 Zobraziť v diskusii

Re: Islám a kultura v muslimských zemích

Rusofil povedal/-a: Nech si tohle poučování. V muslimských zemích jsem byl nejednou, a velmi mě zarazilo, že na ochozech vil se producírovali chlápci se samopaly jen tak.
Přečti si korán. Tam se dozvíš, že se k nevěřícímu mají chovat hezky jen naoko a pořád mít na paměti, že jsou to nepřátelé. Jak vidím, zblbli tě parádně.

Drž se své rady :smiley: , mohl bych ti ji opakovat slovo od slova.
Zapomněl jsi snad, že se s těmi všemi knihami a historií manipulovalo ?
Muslimové stejně jako křesťané, mohou být fanatici a sekat hlavy nebo upalovat zaživa.

Rozdíl je, že my jsme si prošli reformací a katarzí. Naše kultura to reflektuje.
Osvícenství a racionalismus měl však i své silné negativa, které vedly k Liberalismu a ten ve svém finálním důsledku k dnešnímu stavu Západní společnosti, která je na pokraji kolapsu.

Některé kultury, kde je dnes převládající Islám jako náboženství, si tyto lekce převzalo, některé ne.
Některé (hlavně v JV Asii) mají pouze to náboženství a mají ho hodně ovlivnění svou (od Arabů) diametrálně odlišnou kulturou. Takový "Islám" s [doplňte zemi] charakteristikami.

Mnohem důležitější než náboženství je kurtura a také postavení náboženství v té společnosti.
Irán je dosti teokratický stát, ale jeho kultura je hodně odlišná od např. Saudů nebo nějaké jiné dosti zaostalé země s primitivním přístupem k ženám a "víře".
V Libanonu např. (stará známá se tam provdala za muslima, kterého poznala jako studenta v Brně) to bylo taky v pohodě, než se tam přičiněním jistých zahraničních agentů zhroutil stát. Ona si veří čemu chce a děti jsou "muslimy" asi jako já křesťan.
{ V kostele (nepočítám jako turista) jsem byl jen pokřtěn jako mimino a pak na 2 pohřbech. }
Dokonce jí sehnal pistoli, "kdyby něco" když se situace doma (ve státě) zhoršila. On zbraň sám nemá.
A když jezdí za rodinou, tak mají pikniky jako lidi např. v Řecku pod olivama.

Ano, Korán nabádá jak k čemu, ale to Bible a církev u nás taky. My jsme akorát Osvícenstvím slepé následování "boží" autority nahradili "rozumem", který se za 200 let vyvinul v "rozum" velmi chorý.

Arabi potřebují projít částečně katarzí, ale taky potřebují klid na vývoj, který jim Západ nedopřál.
Zrovna Čečensko a jiné muslimské oblasti pod Ruským vlivem mohou být dobrým příkladem pro ostatní a do budoucna "majákem" pro integraci Arabů do moderního světa (i když u některých to bude těžké...)

Rusofil povedal/-a: Ty ses dočista pomátl.

To spíš ty, a dost jsi mě zklamal. Měl jsem tě za přemýšlejícího analytika.

Islám je starý přes 1000 let a staví na tradicích ještě starších. Navíc ošetřuje problémy ve společnosti, které má společnost do dnes (hlavně ta Západní). Prokázal svou životaschopnost a funkčnost.
Jasně, "zprava zleva" ženské když odmlouvá a "mazej do kuchyně" není moc civilizované, ale je to model, který fungoval i když udržoval (spolu s dalšími faktory) lidi na docela barbarské úrovni. Ale Liberalismus s jeho 60-1000 pohlaví povede k totálnímu úpadku daní civilizace, degeneraci až na biologické úrovni a nakonec smrti celé postižené společnosti.

Tak já nevím jak ty, ale já radši budu barbar s možností se poučit v budoucnu a změnit, než být mrtvý. Mrtvoly se už nepoučují nebo ty jsi nějakou takovou potkal ? Tedy tento model je absolutně neživotaschopný.

Lena povedal/-a: V muslimských zemích ženy nesmějí řídit automobily.

To je nesmysl a jak je vidět, tak o muslimských zemích nic nevíš. Muslim a Arab není to samé.
Čečenci jsou Muslimové, Saudi jsou Muslimové, Indonésie je muslimská (z velké části), ale jen Saudi jsou Arabové.
Ano, Saudi, jak jsem už zmiňoval, jsou z těch kulturně "slabších". Saudi jsou prostí beduíni, kteří žili kočovným životem ve stanech až do objevu ropy a zbohatnutí ve 20. století. Od nich nemůžeš čekat velké věci... Ale i tam se Bin Salmán snaží modernizovat (i když se bude ještě muset snažit asi i jeho prapravnuk).

Lena povedal/-a: Saúdská Arábie sice v roce 2017 povolila ženám řídit

Což sama potvrzuješ.

Lena povedal/-a: ovšem stále platí další omezení pro ženy, například, že bez svolení muže se nesmějí vdávat, rozvádět, cestovat, otevírat bankovní účet, získat práci, identifikační průkaz, pas, jít na plánovanou operaci, až na výjimky jsou zakázány smíšené kolektivy v práci, vycházet ven může jen v černé róbě, podnikat mohou jen se souhlasem nejméně dvou mužů, nesmí vychovávat po rozvodu chlapce starší sedmi let, do restaurace musí chodit jiným vchodem než muži a musí jíst v samostatné části, ženské svědectví má před soudem hodnotu poloviny mužského svědectví a dcery při dědickém řízení dostávají polovinu toho co jejich bratři. - Právo šária.

Fajn, ale tady popisuješ Saudskou Arábii. Ne všechny muslimské státy... TO je tvůj problém
Šaría je kulturní záležitost a s tím náboženstvím má pramálo společného, kromě svého vzniku.
Většina muslimských států Šaríu nepraktikuje a nemá v zákoně a pokud, tak omezeně a většinou to nikdo neřeší.
Věděla jsi, že ve Španělsku je trestné čarodějnictví a sice tě za něj neupálí, ale soud tě může poslat až na 10 let do vězení ?! Ne nevím o žádném takovém případu, ale je hodně muslimských zemí, kde se žije dost moderním "Západním" způsobem. Trochu jiné je to na vesnici, dál od civilizace ale i tam je to stát od státu.
Mimochodem, dokonce v Afghánistánu (a to je set sakra ostrý řemen kulturně) jsou v Parlamentu ženy. Ne moc, ale jsou tam.

Lena povedal/-a: Co je na mě povýšeneckého, když toto prostě zde nechci?

Pozor, tak to je rozdíl. Já to tady taky nechci. Jsme Čech a chci doma v Česku Českou Kulturu, ale nepovažuji ji automaticky za lepší, než ji nějaká muslimská nebo jiná a nevnucuju jim jim. Každý ať má to své a můžeme se vzájemně od sebe učit.

Psala jsi o tom, že by jsi tam (do Iránu) jela. Tam by jsi samozřejmě musela dodržovat jejich pravidla a chovat se tam podle jejich norem. Byla by jsi tam host v jejich zemi.
Ale zrovna v Iránu je to docela v klidu. Musíš mít pokrývku hlavy, na což stačí nějaký šátek. A pak se musíš slušně obléci.

Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.