Quilgen 06.11.2022 00:14 Zobraziť v diskusii

Re: Správy - Balkán

Eskalácia v Srbsku, Kosove a Metohiji
Situácia do konca 5. novembra 2022

V Kosove a Metohiji začali platiť požiadavky na evidenčné čísla, ktoré jednostranne zaviedli orgány Prištiny.

Predtým vodiči pri vstupe do regiónu jednoducho polepili svoje vozidlá srbskými štátnymi symbolmi pomocou špeciálnych nálepiek. Majitelia vozidiel sú teraz povinní preregistrovať svoje vozidlá zo srbských poznávacích značiek na kosovské.

Ľudia sa s tým neponáhľajú a na severe Kosova sa dokonca začala kampaň s heslom "Kosovo a Metohija zostáva". Presne o polnoci 1. novembra začala polícia vydávať Srbom špeciálne navrhnuté formuláre "varovania". Tento režim bude platiť do 21. januára, potom začnú kosovské bezpečnostné zložky udeľovať pokuty.

V apríli budú všetky autá obyvateľov samozvanej republiky, ktoré nie sú vydané podľa kosovského vzoru, zakázané. Napätie v provincii sa však už začalo rýchlo stupňovať.

▪️ Ozbrojené sily Srbska boli opäť uvedené do stavu vysokej pohotovosti. 1. novembra vstúpili do vzdušného priestoru krajiny na hranici so samozvanou republikou neidentifikované bezpilotné lietadlá. Nasledujúci deň musela armáda nad jednou zo svojich vojenských jednotiek zostreliť komerčný dron, ktorý zaznamenával polohu srbských vojenských jednotiek.

▪️ Srbskí policajti v Kosove hromadne odmietali vydávať svojim spoluobčanom "upozornenia" na zmenu evidenčných čísel a pokuty. V reakcii na to premiér samozvanej republiky odvolal Srba Nenada Djuriča, ktorý bol šéfom regionálneho riaditeľstva Sever, a obvinil ho zo "sabotáže" a "podnecovania odporu".

Kosovskí Srbi slúžiaci v polícii si dnes na protest počas konferencie za prítomnosti Aleksandara Vučića a zástupcov srbskej vlády vyzliekli náramenníky, vyzliekli uniformy a vzdali sa všetkých svojich právomocí.

▪️ Podpredseda vlády neuznanej republiky a vodca kosovských Srbov, ktorý stojí na čele strany Srbský zoznam, oznámil svoju rezignáciu. Srbskí predstavitelia tiež opustili všetky kosovské inštitúcie a vyhlásili, že odchádzajú, kým sa nezruší nezákonné rozhodnutie Prištiny o preregistrácii áut.

🔻 Okrem toho žiadajú, aby kosovské orgány rešpektovali Bruselské dohody z roku 2013 a vytvorili Spoločenstvo srbských obcí. Podľa rétoriky Albína Kurtiho však kosovskí predstavitelia nemienia dodržiavať požiadavky uzavretej dohody.

Na zajtra sú v niektorých mestách Kosova a Metohije naplánované masové protesty Srbov. Podľa miestnych zdrojov sú kosovské špeciálne jednotky opäť nasadené na severe provincie, aby ich potlačili. To znamená, že pokojný pochod sa môže zmeniť na ďalší konflikt.

https://t.me/casusbellichat/483681

Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.