Rusofil 07.11.2022 18:59 Zobraziť v diskusii

Re: Zprávy z Anglie

@Mrakoplas povedal/-a:
Vědci vyvíjejí výrobní linku na krev. První lidé dostali transfuzi
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/zahranicni-vedci-vyvijeji-vyrobni-linku-na-krev-prvni-lide-dostali-transfuzi-218582
První dva lidé v historii dostali transfuzi krve vyrobené v laboratoři. Projekt britských vědců a lékařů má pomoct osobám s vzácnými krevními skupinami či nemocemi krve. Nemá ambici nahradit zavedený systém dárcovství krve.
V žilách dvou dobrovolníků z Velké Británie už kolují v laboratoři vyrobené červené krvinky. Transfuze krve vyrobené z kmenových buněk lidských dárců byla zatím malinká – každý z účastníků dostal množství asi tak na dvě malé lžičky. Vědci si ale od studie slibují velké přínosy.

Kdysi, asi před 30 lety jsem sledoval detektivku. V ní šlo o to, že na autě havaroval neznámý mladík a potřeboval transfuzi. V nedaleké nemocnici jedna lékařka vyvíjela projekt, náhrady lidské krve umělou krví. Měla již hotovou umělou krev, potřebovala ji ale vyzkoušet na člověku, který by neměl příbuzné, aby v případě neúspěchu se nemusela zodpovídat.
Tak ji z nemocnice v noci zavolali, že tam mají zraněného, u kterého by mohli tu krev vyzkoušet a potřebovali její svolení. Ona to svolení dala a hned pádila do nemocnice, aby se dozvěděla, jak ta krev zaúčinkovala na příjemce. Když vrazila do sálu, kde právě podali tuto krev zraněnému mladíku, zjistila, že ten mladík je její syn a právě po podání umělé krve umírá.

Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.