Yori 08.11.2022 20:23 Zobraziť v diskusii

Re: Jako scéna z katastrofického filmu. Londýnem se prohnaly obří vánoční koule

Jako na zavolanou vysel dnes clanek o nalezu 24 etruskych, bronzovych soch v Toskansku.
Spektakulerni archeologicky nalez 24 bronzovych soch
v malem lazenskem mestecku San Casciano dei Bagni v Toskansku. Sochy byly zakonzervovany termalnim bahnem a varici termalni vodou. (viz fotogalerie), 5 z nich jsou asi jeden m vysoke. Stari se odhaduje asi na 2.stol. pred n.l. az 1. stol. n.l.
Nalezeny byly take tisice minci a votivnich daru v pozustatcich svatych etruskych a rimskych laznich, ktere jsou stare pres 2.300 let.
24 soch bylo zhotoveno pravdepodobne mistnimi remeslniky. Byly nalezeny ve svatyni s kasnou s bublajici vodou, stupnovitych terasach, studnich a oltarich, coz ukazuje na provoz lazni nejmene od 3. stol. pred n.l. do 5. stol. n.l., rika archeolog Jacopo Tabolli z university v Siene.

Generalni reditel italskych muzei hovori o "nejdulezitejsim nalezu po nalezu bronzovych soch v Riace", ktere byly nalezeny v roce 1970 ve Stredozemnim mori na pobrezi Kalabrie.

Jen par dni ve sve nove funkci je italsky ministr kultury Gennaro Sangiuliano a jiz navstivil naleziste.
"Neobycejny nalez, ktery opet potvrzuje, ze je Italie zemi s nepopsatelnou a neobycejnou pokladnici nebot rozvrstveni ruznych civilizaci je jedinecne v italske kulture", rika italsky ministr.

Pozustatky etruskych lazni byly nalezeny v malem mestecku San Casciano s 1 600 obyvateli, ktere
je zname i dnes jako lazne. Obec zrestaurovala termalni lazne, ktere slouzily uz toskanske Medici-panovnicke rodine v 16. stoleti.

Prace na vykopavkach budou nyni zastaveny a na jare se bude pokracovat. Pres zimu budou nalezene sochy restarovany.
„Bude to tymova prace, jako doposud", rika Tabolli. "Na praci se bude podilet Universita Siena, italske ministerstvo kultury, mistni Mestska sprava a specialiste z jinych universit z celeho sveta.
Vsichni dohromady budou mit jedinecnou prilezitost psat uplne novou kapitolu antickych dejin ."
zde

No a ja doufam, ze se najdou i ty Claudiovy knihy ......., mozna je v tech nalezenych mincich i stribrny dinar Claudia :)

Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.