Milo 09.11.2022 21:36 Zobraziť v diskusii

Re: Islám a kultura v muslimských zemích

Ogar Valach povedal/-a: Daj citát z koranu a nie interpretácie starého VP ZSSR.

Väčšina kresťanov to nebude vedieť: O ukrižovaní Ježiša sa píše aj v Koráne. "...a pritom ho nezabili ani mu nedali podstúpiť smrť na kríži. Nemajú o tom žiadne vedomosti, ale riadia sa len domnienkou." (Súra 4:157) Podľa islamskej viery Ježiš nezomrel na kríži. V Koráne sa píše, že "sa im to len zdalo" ako ukrižovanie, ale v skutočnosti nebol nikto ukrižovaný, ale Boh vzal Ježiša k sebe.

Abdul-Ahmad Rašíd sa na to pýta islamského teológa Hamideha Mohagheghiho.

Takže podľa Koránu, ako ho interpretuje drvivá väčšina islamských komentátorov, nedošlo k ukrižovaniu ani k smrti na kríži, ale k Ježišovmu nanebovstúpeniu. Moslimovia sa však nezhodujú v tom, či zomrel pred vzkriesením do neba. Niektorí komentátori sa domnievajú, že zomrel po tom, ako bol zachránený z rúk svojich nepriateľov, krátko nato vstal z mŕtvych a vystúpil do neba. Iní kladú Ježišovu smrť do posledných čias. Iní komentátori tvrdia, že ukrižovaný nebol Ježiš, ale "náhradník". Ako Ježiš zomrel, je v Koráne otvorené. Keď však Korán popiera Ježišovu smrť na kríži, hovorí, že jeho telo bolo zabité, ale nie jeho duch a jeho posolstvo.

Nie Boží syn

"On povedal: 'Ja som Boží služobník. Dal mi Písmo a urobil ma prorokom." (Súra 19:30) Korán sa v mnohých prípadoch zmieňuje o Ježišovi Kristovi, jeho živote a diele a zaraďuje ho medzi veľkých prorokov náboženských dejín. Ježiš bol viac než len obyčajný prorok poslaný Bohom ako zakladateľ náboženstva. Korán zaraďuje Ježiša medzi veľkých Božích poslov, ale popiera jeho synovstvo s Bohom. Podľa Koránu je Ježiš spolu s Noemom, Abrahámom, Mojžišom a Mohamedom jednou z najväčších postáv v dejinách prorokov. Boh si ho vyvolil, aby ho urobil prorokom. "A spomeňte si na čas, keď sme od prorokov prijali sľuby, tak ako sme ich prijali od vás a od Noema, Abraháma, Mojžiša a Izáka, syna Máriinho, a prijali sme od nich slávnostný sľub." (súra 33)

Ježiš je v Koráne považovaný za pravého potomka Ibrahima (Abraháma) a zároveň za bezhriešnu ľudskú bytosť s výnimočným charakterom a zvláštnymi schopnosťami. S Máriiným panenstvom sa uznáva aj jeho božský pôvod (súra 3, 45-48). Moslimovia veria v Máriino panenské počatie a narodenie Ježiša prostredníctvom pôsobenia Božieho Ducha, ale neveria, že Ježiš je Boží Syn. Pre moslimov predstavuje kresťanský koncept Trojice Boha ako Otca, Syna a Ducha Svätého druh polyteizmu, ktorý islam ako monoteistické svetové náboženstvo odmieta. Preto Korán nepovažuje Ježiša za Božieho Syna (súra 9, 30; 19, 36). Podľa islamského presvedčenia bol Ježiš len jedným z dlhého radu pravoverných prorokov - ako prorok islamu však svojím významom stojí až za Mohamedom. Ježiš tiež robil zázraky. Je jedinou postavou v Koráne, ktorá stvorila vtákov z hliny, uzdravila malomocných, chodila po mori a vzkriesila mŕtvych.

Žiadny prvopočiatočný hriech

Keďže moslimovia neveria v kresťanské učenie o prvotnom hriechu, neexistuje teologická potreba zástupnej obety Ježiša Krista na kríži za vykúpenie všetkých hriešnikov, a teda ani Ježišovo ukrižovanie a jeho vzkriesenie. Moslimovia veria, že každý jednotlivec sa musí zodpovedať Bohu za svoje skutky. Myšlienka prevzatia viny je tu teologicky vylúčená: Každý veriaci sa nakoniec musí zodpovedať samotnému Bohu, a preto je každý zodpovedný aj za svoju spásu.

Zatiaľ čo moslimovia zdôrazňujú spravodlivý život a zodpovednosť pred Bohom ako spoločné učenie Abraháma, Ježiša a Mohameda, myšlienka Ježišovho sebaobetovania za ľudstvo, Božieho odpustenia, milosrdenstva a milosti, ktoré sú na ňom založené, sa takmer neberie do úvahy.


Toľko výpoveď islamského teológa.

Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.