Lin 10.11.2022 17:23 Zobraziť v diskusii

Re: Islám a kultura v muslimských zemích

@Rusofil - můj názor k Zeitgeistu:
Mám stejný názor o "legendě o Ježíši" jaký je ve filmu znázorněný. Film ale celkově neuznávám, protože se mi jeví jako účelově manipulativní.
Myslela jsem si, že to o náboženstvích - starších než křesťanství - je dostatečně známé = že se příliš často opakuje motiv "panny - matky" a také celý ten příběh, který známe z Nového zákona. A kdo se jen trochu zajímá, sám brzy zjistí, jak se náboženské svátky překrývají s dávnými svátky, založenými na astrologii a přírodních rytmech. Takže toto rozebírat nebudu, to ponechám jiným... :)
Ale - co se týká Ježíše a jeho příběhu proroka - to je trochu něco jiného. A ano - je víc než pravděpodobné, že takových proroků bylo povíc, ale myslím si, že každý taky skončil jinak. Nyní mám na mysli toho Ježíše (Jošuu - nebo se mohl jmenovat i jinak, protože Kristus není jméno, ale titul, cosi jako Mistr nebo Posvěcený, zasvěcený, Prorok...), který měl dojít k židovskému národu = k těm, co vyznávají Starý zákon. K tomuto závěru dospělo více směrů a autorů - tedy nejen KSB.
Ježíš byl vyslán k vyznavačům Starého zákona a to jako prorok = lidské dítě s lidskými rodiči, ovšem s božím posláním a také požehnáním, s nad-lidskými schopnostmi, které mu byly dané darem, aby úkol mohl splnit. To je možná základ, ve kterém se lišíme v názoru.
On však byl zabit a jeho smrtí se taky pozměnil život lidstva - zvláště toho národa, který měl Ježíše vyslechnout a poslechnout. Soudím tak podle úpěnlivé snahy pisatelů Nového zákona vyzvednout tu největší lež a "povýšit" ji na "pravdu = lež o sejmutí hříchů a záměrné smrti pro "záchranu lidstva". To je tak do nebe volající pitomost - navíc taková, kterou vám uspokojivě nevysvětlí ani papež. Já hodně diskutovala s "pastýři božími" - a vždy to skončilo jejich zbabělým útěkem a velkým naštváním nad mým "rouháním se". Přitom tak obyčejný fakt, ke kterému nemusím nic moc znát = jak může být na násilné smrti někoho založena spása pro ty, co mu to udělali? Nebo kohokoliv?
Kvůli touto si myslím, že kdysi fakt došlo k nějaké takové do nebe volající vraždě a že právě kvůli tomu byla pro lidstvo zvolena horší "výuková cesta".

Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.