rony 10.11.2022 22:33 Zobraziť v diskusii

Re: Správy z Číny

Rusofil
super dal som like. Co je velke a sluzi vsetkym ma byt spolocne. Tam vskutku nejde o zisk ale o uspokojovanie potrieb zucastnenych prispievatelov. Energetika voda plyn siete. Dobry priklad na Slovensku bolo ked plynari za Duckeho doviedli plyn do kazdej malej dedinky a Slovensko je 2 najplynofikovanejsie krajina na svete. Doliny sa vycistili od dymu to bola hroza ked bola napr.inverzia stal vsade. Sukromnik by to nikdy neinvestoval lebo rataju s navratnostou 7 max 10 rokov.
Aj v kapitalizme sa uspokojuju potreby obyvatelstva ved zakladnou myslienkou nejakeho podnikania by malo byt. Najdi potrebu a napln ju. Ina vec je marketing ked sa potreby vytvaraju umelo.
Ale.
Aj v sociku podniky vykazovali uctovne zisk o zisk islo ved napriklad podiely v druzstvach sa vyplacali na zaklade hosp vysledku. V plane co si robili podniky bolo plnenie planu a tam bol aj planovany zisk. Ne ze ne.
Ale pokracujem v teme:
Peniaze zrejme nezmiznu ved su prostriedkom vymeny. Je Tvoja kupna sila vacsia ked robis v podniku v ktorom su VP v spolocenskom vlastnictve . Ako ovplyvnuje tento fakt Tvoju kupnu silu? Ako ovplyvnuje tento fakt cenu vyrobku ktory vyrabas?
Ja som len reagoval na Ogarov prispevok - Fabriky maju vlastnit miestny obyvatelia. Tak ze ked sa tak stane ma to nejaky vplyv na cenu produktu? Ak ano aky? Alebo nema?

Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.