Ogar Valach 12.11.2022 14:40 Zobraziť v diskusii

Re: Bývalí vládcovia

Platónova demokracia [Tartária]:

"Najdokonalejšie zriadenie je spravodlivá vlády menšiny – Aristokracia. Ide o prípad, keď – z pohľadu celej spoločnosti – krajinu riadi malá skupina vysoko kvalifikovaných žrecov. Odtiaľ pochádza aj pôvodný význam slovného spojenia: „Árijec sto krát“, a preto „Aristokracia“. Tu len zdôraznime, že „aristokracia“ a „šľachta“ nie je v žiadnom prípade to isté.

Druhým stupňom vývoja spoločnosti podľa Platónovho triedenia je Timokracia, teda nespravodlivá vláda menšiny.

Tretím vývojovým stupňom je Oligarchia – čo určite nie je potrebné vysvetľovať.

Štvrtým je Demokracia, ktorá postupne a plynule prechádza do Tyranie. Nuž a práve tu sa teraz nachádzame.

Tyraniu vari netreba ani vysvetľovať."

Našu generáciu v škole učili, že výraz „Demokracia“ pochádza zo zloženiny dvoch gréckych slov: Demos+Kratos, čo bolo podávané ako „Vláda ľudu“. Je to síce pravda, ale iba polovičná. Ľud pod názvom či kategóriou „Demos“ bol totiž iba v Aténach. Je tak označovaná tá vrstva obyvateľstva, ktorá vlastní rabov (dnes používame výraz otrok). Teda výraz „Demokracia“ doslovne znamená „Vláda vlastníkov rabov (t.j. vláda otrokárov)“ – čo aj je pravda. V demokracii je najsilnejší ten, kto si podrobuje ostatných ako svojich rabov…

Naproti tomu v Sparte sa obyvateľstvo nazývalo „Ochlos“, čo znamená všetci, celý Národ. To, že ich historici „ociachovali“ ako „oligarchov“ je len ďalšia dezinformácia. Veď zároveň tí istí historici dopĺňajú, že človek v Sparte nevlastnil okrem osobných potrieb (vrátane zbraní) nič, pretože všetko ostatné v spoločnosti bolo spoločné, teda v skutočnosti NÁRODNÉ. Nuž akáže „OLIGARCHIA“..!?

Spravodlivý systém by sa mal teda nazývať „Ochlokracia“, nie na porobe väčšiny menšinou („elitou“) založená „Demokracia“. Ale platí Kon „Čo prehlásim, to aj som“, teda upozorňujeme – a nie po prvý raz – vážte každé slovo, každé slovo je psychoprogram… preto naozaj sme to, čo o sebe prehlasujeme!

Pokračovanie v článku.

Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.