Andrew 12.11.2022 19:38 Zobraziť v diskusii

Re: Kalórie, výživa športovcov a súvisiace otázky

Prihodím vám sem do dikusije zhrnutie a moje pohľady na vec.

Keto funguje v tej miere že sa na ňom dá byť hladný, tuky sa vstrebávajú pomaly a telo vydrží bez dodávania zásob dlhšie. Potom telo nedokáže vstrebávať tuky tak rýchlo ako bielkoviny alebo sachary čiže je lepšie tú Keto stravu podporiť trocha cukrami a hlavne bielkovinami. Čo sa týka popisu hormónov od Rusoa tak fungujú do istej miery ale nie do takej akej ich opisuje. Hormóny sa dajú ovplyvniť rôznymi činnosťami ak má niekto stresujúcu prácu a je citlivý tak bude na tom hormonálne blbšie ako niekto v pohode. Ono zasa stravou sa dá znížiť vonkajší stress alebo lebšie povedané vnútorná pohoda sa ľahšie udržuje dobrou stravou.

Ku kalóriám a každý je iný.
No jedno aj druhé tvrdenie je správne. Každý vstrebáva energiu kca po svojom alebo podľa jeho genetického nosiča. Ale že by tam boli medzi jedincami nejaké obrovské rozdiely to asi nie. Skôr keď je tam veľký rozdiel v vstrebávaní živín tak sa jedná buď o nejakú alergiu alebo poruchu. Takže tam by som odporúčal si sledovať na čo ako ragujem jednoduchými zápismi. A množstvo vecí kvalita vecí pôvod všetko hrá rolu v jedle. Čiže papať jogurt z kravy ktorá je nadopovaná rastovými hormónmi a antibiotikami pretože to všetko len v maštali vo veľkochove funguje, je rozdiel ako si dať jogurt z domáceho mlieka, kde krava má výbeh niekde na kolíku alebo v oplotku. To isté platí pre mäso a rastliny, jedlo ako také. Ešte by som doplnil že jedlo si hľadať v čo najsurovšom stave. Mäso, mäso a nie klobási salámi, mlieko, mlieko a nie acitká a iné prevarené srandy. Samozrejme fermentácia (kvasenie)
odporúčam.

Sonice a jej Kca
No má pravdu a nik jej tvrdenia nevyvrátil. Vyvrátiť ani nemohol lebo nikto nechápal čo tvrdí. Nikto neuviedol príklady rátania Kca a výsledky. Rus tu hodil jedálniček niekde z appki. Tie odkazy na doktorov ktorí odporúčali nerátať kca boli v podstate odkazy na to že podľa nich je dôležitejšie čo ľudia papajú ako koľko. S tým sa môže a nemusí súhlasiť. Je to neobjektívne, neohradené tvrdenie, záleží komu ako. Ak je niekto naučený jesť veľa sacharov najhoršie cukrov, vo veľkom bez miery bielkovín a vlákniny atď., tak samozrejme keď prejde na vyváženú stravu tak sa mu bude lepšie chudnúť lebo nemá pocity hladu cíti sa nasýtený.
Rátať Kca je podľa mňa základ. Je to ako s autom, keď idete tak vždy spálite niečo. Keď idete pekne plynule v optimálnej rýchlosti tak budete mať dobrú spotrebu, no keď prídu červené a brdzdenie zrýchlenia tak spotreba ide hore. To platí pre človeka a jeho psychickú pohodu. Jedz blbo budeš sa blbo cítiť a budeš blbo trávi,ť budeš vystresovaný unavený atď.
Takže tu rátať zapisovať a pamätať. Po čase to človek má v oku a na saláme a ide od oka a pocitu lebo v podstate už preniesol stravovanie do vedomia a teraz to hádže do autopilota.

Som vyšportovaný človek čo sa venuje fitness a kulturistike. Mám vyrisovanú postavu a minimum tuku. Mám skúsenosti s rátaním Kca aj keto. Tvrdenia ktoré som tu uviedol sú moje osobné aj môj rozhľad v problematike. To len aby ste vedeli kto čo tvrdí. Ku každému bodu čo som uviedol by sa dalo ešte veľa ozrejmiť ale to by som odporúčal osobití prístup k jednotlivcom. Takto ako všeobecný pohľad mi to príde vyhovujúce.

Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.