Zora 13.11.2022 23:23 Zobraziť v diskusii

Re: Platby v hotovosti a súvisiace témy, legislativa

... je to pre vašu bezpečnosť ...

Banky zatvárajú vestibuly. Nemci si už v noci z bankomatov nebudú môcť vybrať hotovosť
9.11. Bankomaty sa výbušninami snaží otvoriť čoraz viac zlodejov.
Nemecká vláda sa bojí o zdravie nevinných občanov

Nemci si už viac v noci nebudú môcť z bankomatov vo vestibuloch svojich bánk vybrať hotovosť. Poďakovať sa môžu prudkému nárastu útokov na tieto samoobslužné zariadenia, píše agentúra Bloomberg.
Počet útokov na bankomaty za použitia výbušnín minulý rok vzrástol až o závratných 125 percent. Kým v roku 2020 zaznamenalo Nemecko 111 takýchto zločinov, minulý rok ich bolo až 250. Podľa miestnych úradov tento rastúci trend pokračuje aj v tomto roku. Zlodeji pritom namiesto plynu začali k otváraniu bankomatov čoraz viac používať tuhé výbušniny.
Nemecká ministerka vnútra Nancy Faeserová varovala, že pri útokoch dochádza k používaniu vysoko nebezpečných výbušnín, ktoré môžu ohroziť nevinných civilistov. Útoky podľa nej môžu zastaviť len účinné a celonárodné preventívne opatrenia.
Banky budú svoje vestibuly zamykať od jedenástej večer do šiestej rána, no plánujú aj ďalšie kroky vrátane nainštalovania prídavných kamier či ochranných systémov, ktoré v prípade narušenia v objekte vytvoria hmlu, čím dôjde k zníženiu viditeľnosti. Okrem toho takisto plánujú znížiť objem hotovosti v bankomatoch.
https://www.trend.sk/spravy/banky-zatvaraju-vestibuly-nemci-noci-bankomatov-nebudu-moct-vybrat-hotovost?itm_brand=trend&itm_template=search&itm_modul=articles-search-list&itm_position=1


Právo na hotovosť dostáva svoje oklieštenia. Zatiaľ len v noci a v Nemecku, ale z podobných dôvodov môže dôjsť k obmedzeniam aj u nás. Príčinou má byť totiž vykrádanie bankomatov pomocou výbušnín, čo sa za uplynulé týždne stalo u nás už dvakrát. Banky zároveň oznamujú, že budú znižovať objem hotovosti v bankomatoch. Aj takýmito malými krôčkami sa postupne môžeme dostať k povinnej digitalizácii. A všetko to bude mať dobrý dôvod: ide nám o vašu bezpečnosť.
/zrejme z Informácie bez cenzúry/

Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.