Neo 14.11.2022 18:18 Zobraziť v diskusii

Re: Nový youtube-kanál: "JINÉ DĚJINY" od Honza (prekladateľ KSB kníh)

v tomto videu: Hlavní záhada velkých pyramid: spiknutí egyptologů v mlčení. Film 3 (min. 8:17) mi nesedi jedna vec: odkial zobrali hydroxid sodny (NaOH), ktory potrebovali na vyrobu tekuteho skla rozpustacou metodou oxidu kremiciteho (SiO2), ktory sa volakedy vyrabal nasledovne:

Kedysi sa hydroxid sodný vyrábal tzv. kaustifikačným procesom z vodného roztoku uhličitanu sodného (sódy) pôsobením mierneho nadbytku hydroxidu vápenatého, pridávaného vo forme suspenzie haseného vápna:

Na2CO3(aq)+ Ca(OH)2(aq)→ 2 NaOH(aq) + CaCO3(s).

Vznikajúci veľmi málo rozpustný uhličitan vápenatý sa oddelil sedimentáciou, prípadne filtráciou a odparením vody sa získal surový NaOH. Ten sa väčšinou ďalej čistil rozpúšťaním v etanole.

V súčasnej dobe sa hydroxid sodný vyrába elektrolytickým rozkladom roztoku chloridu sodného, pričom vedľajším produktom býva plynný chlór.

A uhlicitan sodny (soda) sa vyraba nasledovne:

Vyrába sa reakciou chloridu sodného s hydrogénuhličitanom amónnym. Vzniknutý hydrogénuhličitan sodný sa zohreje na 270 °C a tým sa tepelne rozloží.

NaCl + NH4HCO3 → NaHCO3 + NH4Cl
2 NaHCO3 → Na2CO3 + H2O + CO2

A na 60 ton zuloveho materialu (kremen, zivec a sluda) by ho potrebovali teda sakra dost.

Skor by som sa priklanal k teorii, ak teda akceptujeme nazor, ze pyramida je postavena z vapencovej hory, ze v tom vapenci sa mohla nachadzat zulova intruzia.

Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.