Kancelar 15.11.2022 13:33 Zobraziť v diskusii

Re: Zprávy z Francie

Toto je zaujimavy clanok: https://www.rt.com/news/566392-good-friends-better-enemies/

Tieto obavy budu realne, pracujem v americkom korporate pre francuzsky trh a cim dalej tym tazsie je si udrzat zakaznikov. Na jednej strane migruju do cloudovych sluzieb, ktore su americke, ale spravu uz davaju do ruk ak nie domacim firmam, tak firmam, ktore posobia na francuzskom trhu. Ak v Europe predsalen nastanu nejake snahy o suverenizaciu, bude nevyhnutne vytvorit europskeho poskytovatela cloudovych sluzieb. Rusi maju Yandex, Cinania Alibabu a Americania MS, Amazon a Google. Europa ma akurat velku fakturu.

Ste pod kontrolou: Francúzske elity sa v súkromí obávajú USA a nový výskum vysvetľuje prečo.

Spravodajské služby sa obávajú americkej hospodárskej vojny viac ako terorizmu alebo vyhliadky na konfrontáciu s Ruskom alebo Čínou.

Nový výskum, ktorý zverejnila francúzska škola Ecole de Guerre Economique, odhalil niekoľko mimoriadnych zistení o tom, koho a čoho sa francúzske spravodajské služby najviac obávajú, pokiaľ ide o hrozby pre hospodárstvo krajiny.

Zistenia vychádzajú z rozsiahleho výskumu a rozhovorov s francúzskymi spravodajskými expertmi vrátane zástupcov špionážnych agentúr, a odrážajú tak postoje a myslenie odborníkov v málo preskúmanej oblasti ekonomickej vojny. Ich kolektívny názor je veľmi jasný - 97 % z nich považuje USA za zahraničnú mocnosť, ktorá "najviac ohrozuje" "ekonomické záujmy" Paríža.

Kto je váš skutočný nepriateľ?

Výskum sa uskutočnil s cieľom odpovedať na otázku: "Čo sa stane s Francúzskom v kontexte čoraz vyhrotenejšej hospodárskej vojny?". Táto otázka je pre EÚ čoraz naliehavejšia, keďže západné sankcie na vývoz Moskvy, najmä energie, mali katastrofálny účinok na európske krajiny, ale nemali predpokladaný účinok na Rusko. Neublížili ani USA, krajine, ktorá tieto opatrenia presadzovala najagresívnejšie.

Napriek tomu sa táto otázka v iných hlavných mestách EÚ nekladie. Práve zlyhanie alebo prinajmenšom neochota celého kontinentu uvažovať o "negatívnych dôsledkoch na každodenný život" európskych občanov inšpirovala správu Ecole de Guerre Economique.

Ako vysvetľuje hlavný autor správy Christian Harbulot, Francúzsko od konca druhej svetovej vojny "žije v stave nevysloveného", rovnako ako ostatné európske krajiny.

Po skončení tohto konfliktu "zjavný strach" francúzskych elít z toho, že moc vo Francúzsku prevezme komunistická strana, "silne podnecoval časť politickej triedy, aby našu bezpečnosť zverila do rúk USA, najmä tým, že žiadala zriadenie stálych vojenských základní vo Francúzsku".

"Je samozrejmé, že všetko má svoju cenu. Kompenzáciou za túto pomoc spoza Atlantiku bolo, že sme sa dostali do stavu globálnej závislosti - menovej, finančnej, technologickej - vo vzťahu k USA," hovorí Harbulot. A okrem rokov 1958 - 1965, keď sa generál Charles de Gaulle pokúsil zvýšiť autonómiu Paríža voči Washingtonu a NATO, sa francúzski lídri "zaradili do línie".

Táto akceptácia znamená, že okrem zriedkavých verejných škandálov, ako je predaj francúzskych aktív americkým spoločnostiam alebo zrušenie nákupu ponoriek francúzskej výroby Austráliou v prospech kontroverznej dohody s USA a Spojeným kráľovstvom (AUKUS), sa v hlavnom prúde málo uznáva, nehovoriac o diskusii, ako Washington významne kontroluje francúzsku ekonomiku, a teda aj politiku.

Výsledkom je, že politici aj verejnosť majú problém identifikovať, "kto je ich skutočným nepriateľom". "V mocenských sférach" v celej Európe, hovorí Harbulot, "je zvykom o tomto druhu problému mlčať" a ekonomická vojna zostáva "podzemnou konfrontáciou, ktorá predchádza, sprevádza a potom preberá úlohu klasických vojenských konfliktov".

To zasa znamená, že akákoľvek diskusia o "nepriateľstve alebo škodlivosti" vo vzťahoch Európy s Washingtonom prehliada základnú myšlienku, že "USA sa snažia zabezpečiť si nadvládu nad svetom bez toho, aby sa prejavovali ako tradičné impérium".

EÚ môže mať s USA obchodný prebytok 150 miliárd eur, ale USA by nikdy dobrovoľne nedovolili, aby sa táto hospodárska výhoda pretavila do "strategickej autonómie" voči nim. A tento zisk sa dosahuje na pozadí neustáleho - a viac ako kompenzovaného - "silného geopolitického a vojenského tlaku" zo strany USA v každom čase.

Špehujem svojimi piatimi očami

Harbulot verí, že "stav nevypovedaného" je v Nemecku ešte výraznejší, pretože Berlín "sa snaží vytvoriť novú formu nadvlády v Európe" založenú na závislosti od USA.

Keďže Francúzsko "nie je vo fáze budovania moci, ale skôr v snahe zachovať si svoju moc" - čo je "veľmi odlišný" stav - malo by to znamenať, že Francúzi si ľahšie uvedomia a priznajú toxickú závislosť od Washingtonu a budú ju vnímať ako problém, ktorý treba riešiť.

Je určite ťažké predstaviť si, že by takúto poučnú a úprimnú správu vypracoval akademický inštitút so sídlom v Berlíne, a to napriek tomu, že táto krajina je najviac postihnutá protiruskými sankciami. Niektorí analytici hovoria o možnej deindustrializácii Nemecka, keďže neschopnosť poháňať energeticky náročné hospodárske odvetvia zničila jeho 30 rokov trvajúci obchodný prebytok - možno navždy.

Ale okrem toho, že "závislosť" Francúzska od Washingtonu je iná ako v prípade Nemecka, Paríž má aj iné dôvody na pestovanie "kultúry hospodárskeho boja" a veľmi pozorne sleduje "zahraničné záujmy", ktoré poškodzujú hospodárstvo a podniky krajiny.

Zo špionážneho príkazu americkej Národnej bezpečnostnej agentúry zaslaného ostatným členom globálnej špionážnej siete Five Eyes - Austrálii, Kanade, Novému Zélandu a Spojenému kráľovstvu -, ktorý zverejnil portál WikiLeaks, vyplýva, že prinajmenšom od roku 2002 Washington každoročne vydáva svojim anglicky hovoriacim spojencom žiadosti o "potrebu informácií", v ktorých sa snaží získať všetky informácie o hospodárskych aktivitách francúzskych spoločností, o hospodárskej a obchodnej politike francúzskej vlády a o názoroch Paríža na každoročné summity G8 a G20.

Všetko, čo sa zistí, sa poskytuje kľúčovým hospodárskym činiteľom a oddeleniam USA vrátane Federálneho rezervného systému a ministerstva financií, ako aj spravodajským agentúram, ako je CIA. Z ďalšieho utajovaného zverejnenia WikiLeaks vyplýva, že tá - v období od novembra 2011 do júla 2012 - využívala špiónov z krajín Five Eyes (OREA) na infiltráciu a monitorovanie kampaní strán a kandidátov vo francúzskych prezidentských voľbách.

Washington sa obával najmä víťazstva Socialistickej strany, a preto sa snažil získať informácie o rôznych témach, "aby pripravil kľúčových tvorcov politiky USA na povolebné francúzske politické prostredie a potenciálny vplyv na vzťahy medzi USA a Francúzskom". Osobitný záujem bol o "názory prezidentských kandidátov na francúzsku ekonomiku, aké súčasné hospodárske politiky... považujú za nefunkčné a aké politiky... podporujú, aby pomohli zvýšiť vyhliadky na hospodársky rast Francúzska[...]".

CIA sa tiež veľmi zaujímala o "názory a charakteristiku" USA zo strany prezidentských kandidátov a o akékoľvek ich úsilie a úsilie strán, ktoré reprezentovali, "osloviť lídrov iných krajín" vrátane niektorých štátov, ktoré tvoria samotnú sieť Five Eyes.

Títo členovia by, prirodzene, nevedeli, že ich priatelia vo Washingtone a ďalších hlavných mestách Five Eyes ich budú špehovať, zatiaľ čo oni budú špehovať Francúzsko.

Zrejme nie nadarmo raz veterán americkej veľkej stratégie a bývalý minister zahraničných vecí Henry Kissinger poznamenal, že "byť nepriateľom Ameriky môže byť nebezpečné, ale byť priateľom je smrteľné".

Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.