Ogar Valach 15.11.2022 14:00 Zobraziť v diskusii

Re: Rozdelenie Československa

Cieľom tohto komentára nie je rozdeľovať, ale obhájiť sa voči ničím nepodloženému obviňovaniu.

Boli sme (Slováci) obvinení, že sme sa trhli od Čechov. V zamlčaní, že sme to boli my, kto je zodpovedný za rozdelenie Československa, čo je z pohľadu KSB a globálnych procesov veľmi naivná predstava, čo som stručne vysvetlil v mojom komentári. V tejto súvislosti len pripomínam demontáž strojov a ich prevoz do Česka a úmysel Václava Havla poslať na Slovensko tanky. Ale hlavne, rozdelenie Československa a následná privatizácia boli nariadené zvonka a otázkou bolo jedine aká miera krvavosti bude. Vďaka Vladimírovi Mečiarovi a Václavovi Klausovi za to, že nebola prakticky žiadna. Inak sme mohli byť pohnevaní na život a na smrť ako dnes Ukrajinci s Rusmi.

Tiež sme boli obvinení, že sme vraj hovorili, že sme na Čechov doplácali, čo je len polovica pravdy. Rovnako, ak nie viac, nám Česi vytýkali, že doplácali na Slovákov. A nehovorili to len obyčajní ľudia, ale aj vrcholoví politici. A bola to téma už v roku 1968, čo je vidieť na televíznom zázname nižšie. Takže nie my, Slováci, ale obidve strany obviňovali a obviňujú tú druhú z doplácania.

Produkcia ocele na Slovensku sa až v roku 1965 dostala na úroveň z roku 1899. Znamená to, že niekto brzdil rozvoj Slovenska za prvej republiky? A súvisí to so smrťou generála Milana Rastislava Štefánika, bez ktorého by žiadne Československo nevzniklo? Informácia o množstve vyprodukovanej ocele nie je overená, ale na to, že počas socializmu bola reálna výkonnosť Slovenskej republiky výrazne vyššia než papierová, je vypracovaná nejedna ekonomická štúdia.

Tkáč (bývalý viceguvernér Národnej banky Slovenska): Slovensko ekonomicky malo na to, aby sa osamostatnilo [Teraz]:
"Česko na Slovensko ekonomicky nedoplácalo tak, ako si to myslela časť českej politickej reprezentácie. V rozhovore pre Tablet.TV to skonštatoval bývalý viceguvernér Národnej banky Slovenska Marián Tkáč. O sebe uviedol, že patril do úzkeho kruhu ekonómov, ktorí sa nebáli samostatnosti Slovenskej republiky. „Bol som presvedčený, že sa na Slovensko nedopláca. To bol jeden z dôvodov, prečo sme sa osamostatňovali, že sa na nás vraj doplácalo. Mal som to spočítané. Ekonomicky sme na to mali,“ tvrdí Tkáč.:"

Kováč (prvý prezident SR) pre HN: Česi na nás nedoplácali [Hospodárske noviny]:
"Poznal som Václava Klausa ešte z čias bývalého režimu - robil v banke, ja tiež, bol vo výskumnom ústave financií, ja tiež, vymieňali sme si výskumné práce. Navyše, už počas komunizmu som vypracoval niekoľko porovnávacích materiálov, z ktorých jasne vyplynulo, že Česi na Slovákov nedoplácajú. Problém bol v tom, že podnik na Slovensku, ktorého federálny orgán sídlil v Česku, vykazoval zisk i hrubú výrobu v rámci republiky, nie v rámci Slovenska. Doplácali teda Slováci na Čechov? Áno, doplácali. Väčšina investícií končila v Česku, ktoré malo k dispozícii pracovnú silu zo Slovenska. Keby sa investovalo viac na Slovensku, produkcia by pripadla na konto Slovenska. Rovnoprávne usporiadanie si žiadalo, aby sa nožnice medzi investíciami smerujúcimi na Slovensko a do Česka neroztvárali, ale zužovali. Preto som presvedčený, že Česi na nás nikdy nedoplácali, skôr my na nich."

Doplácajú Česi na Slovákov? (1968) [YouTube]

Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.