Zora 16.11.2022 21:43 Zobraziť v diskusii

Re: Niekoľko postrehov. 2 vojvodovia, 1 zeman, prezidentky, 11-ky a ...

Franz Liszt /vyššie spomínaný/

Jedna moja známa mi neraz rozprávala, ako sa v hudobnej škole v detstve o ňom učila, že to bol maďarský skladateľ, ktorý nevedel po maďarsky. Teraz je už čerstvá dôchodkyňa.

Čo sa vtedy vedelo, v nedávnej minulosti pán Miroslav Demko, autor kníh o Lisztovi, musel prácne dokazovať.
https://www.databazeknih.cz/autori/miroslav-demko-14406
Verejne prístupná práca:
http://www.hospodarskyklub.sk/docs/Vyhlasenie.pdf

Písal o ňom aj Laco Zrubec - Franz List (a jeho najmilšie) (2010).
"Takpovediac jeho srdcovou záležitosťou boli najmä témy: Žofia Bosniaková, Petőfi (Alexander Petrovič), Liszt (Franz List), ktorého korene vraj siahajú do Šurian a Maďari si ho, podobne ako mnoho ďalších slovenských osobností, „privlastnili“."
http://humorikon.sk/laco-zrubec/
https://sk.wikipedia.org/wiki/Laco_Zrubec
https://www.slovaci.at/clanok/items/Franz-List-–-strateny-syn-Slovenska.html
/O A. Petrovičovi píše v diele Zomrel dva razy./

Ďalší, ktorý odkrýva Liszta ako Slováka, je Oskár Cvengrosch. Hovorí o ňom v alternatíve /SV/, robí prednášky, písal o ňom v knihe Tajné dejiny Slovenov a Uhorska /2017, s.249-252/.
http://www.tajnedejiny.sgo.sk/?p=691
https://slovenskeslovo.sk/index.php?option=com_content&view=article&id=526
http://www.tajnedejiny.sgo.sk/?p=1228

Čo je ale veľmi cenné, je vyjadrenie rakúskeho prezidenta H. Fischera z roku 2006:
"Rakúsky spolkový prezident Dr. Heinz Fischer sa 15. októbra 2006 na otvorení Lisztovho koncertného domu v Raidingu vyjadril, že tento výnimočný hudobný skladateľ mal slovenský pôvod."
https://snn.sk/rakusky-prezident-o-lisztovi/
"Um Liszts Schaffen gerecht zu werden, gründeten das Land Burgenland und die Gemeinde Raiding vor drei Jahren die Franz-Liszt-Gesellschaft, nun wurde mit dem Liszt-Zentrum Raiding ein 570 Plätze umfassendes Konzerthaus eröffnet, welches in akustischer Hinsicht internationalen Maßstäben gerecht wird. Bundespräsident Heinz Fischer hob bei der Eröffnung die europäische Dimension von Liszt hervor, der als Mitglied der slowakischen Minderheit im damaligen Ungarn geboren wurde und zum polyglotten Weltbürger aufstieg."
Automatický preklad:
Aby bolo Lisztovo dielo spravodlivé, spolková krajina Burgenland a obec Raiding založili pred tromi rokmi Spolok Franza Liszta. Teraz s Liszt Center Raiding otvorili koncertnú sálu s kapacitou 570 miest, ktorá z hľadiska akustiky spĺňa medzinárodné normy. Spolkový prezident Heinz Fischer na otvorení vyzdvihol európsky rozmer Liszta, ktorý sa narodil ako príslušník slovenskej menšiny vo vtedajšom Maďarsku a stal sa z neho polyglot sveta.
https://www.derstandard.at/story/2627330/als-saesse-man-im-instrument

Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.