Rusofil 18.11.2022 08:08 Zobraziť v diskusii

Re: 17. november - spomienky, ako sa pozeráte na túto udalosť vtedy a dnes

@rony povedal/-a:
Rusofil
alebo aj dalsi
co dnes nemozes robit co si vtedy mohol? mna fakt nic nenapada

Odpovím ti, i když kolegové to pěkně shrnuli. Nejde o to, co nemohu dělat, ale o to, co mi chybí a nikdy se to nevrátí. Je to atmosféra ve společnosti. Stačí se podívat na jakýkoliv film z období socializmu, např. Chalupáři a uvidíš, co mi chybí. Chybí mi především LIDSKOST. V té době bylo veselo, lehko, zpívalo se.
Lidé se nemuseli bát, že ztratí práci a že jim barák vezme exekutor. Dnes jsou lidé naplněni strachem z příštích dnů. Jestli budou mít na splátky, na jídlo, na elektřinu, jestli se jim dostane lékařské péče. Za socializmu toto nebylo. Dokonce, kdo nepracoval, byl trestně stíhán. Ne jako dnes, že vyžírky musí podporovat celá společnost.
Je rozdíl. jestli něco děláš v uvolněné atmosféře, s lehkým srdcem, nebo v atmosféře zloby, strachu a nenávisti. A ano, Ogar to řekl hezky, musel jsem začít soutěžit a dělat fůru ostatních věcí, které jsem nechtěl, ale byl přinucen. Mimochodem, nemůžu si jen tak zajít do Ruska, podívat se na místa, která jsou mi blízká a nemohu si koupit Ruské knihy. Za socíku kus západní kultury tady bylo, tak akorát. Ruská kultura dnes, je vykořeněna do tla. Čekám, kdy se začnou pálit knihy Puškina, nebo Dostojevského.
Ale co především nemohu, tak nemohu své nemohoucí rodiče převézt ze Slovenska, ke mně domů, do Čech, protože by neměli lékařskou péči. VZP je v Čechách nepojistí. A tak jsem musel opustit svůj dům, děti a vnuky a přestěhovat se za nimi na Slovensko, abych se mohl o ně starat!

Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.