Súlad 18.11.2022 10:41 Zobraziť v diskusii

Re: 17. november - spomienky, ako sa pozeráte na túto udalosť vtedy a dnes

Súlad povedal/-a: Prečo minulý režim a nie tento, sa nedá vysvetliť. Musí sa to precítiť/zažiť.

Rusofil povedal/-a: co mi chybí a nikdy se to nevrátí. Je to atmosféra ve společnosti.

Presne toto som mal na mysli precítením/zažitím. Je veľmi veľký rozdiel, či chodíš do práce s láskou a s radosťou, alebo so stresom a znechutením. Staršie generácie si to môžu pamätať, mladšie to môžu okúsiť prostredníctvom starých filmov, z ktorých pohoda a voľnosť (skutočná sloboda) priam sála.

Filmy sú zrkadlom doby. Pozrite si nejaký budovateľský film a uvidíte tam to nadšenie, radosť a chuť do práce. A nie, nie je to hrané. Vtedy tá atmosféra naozaj bola taká, aj keď samozrejme nie u všetkých ľudí.

Prvorepublikové filmy sú väčšinou o smotánke, bankároch, veľkopodnikateľoch, ktorí sa k ľuďom správajú ako k odpadu. Jedným slovom o vykorisťovateľoch, pretože tá doba bola vtedy taká - parazitická. A je to vidieť aj v komédiách. Samá buzerácia, útlak, povyšovanie sa nad druhých.

Socialistické filmy sú o poctivej práci, čestnosti, radosti zo života, pretože dôraz bol kladený na národ, rodinu a skutočné hodnoty. Aby to človek vnútorne pochopil, musí sa vedieť naladiť na tú dobu. Potom to už ide samo. Bez správneho naladenia to človek nepochopí, ani keby v tom žil. A už vôbec nie, ak to má len sprostredkovane, z počutia od niekoho iného.

Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.