rony 18.11.2022 19:49 Zobraziť v diskusii

Re: 17. november - spomienky, ako sa pozeráte na túto udalosť vtedy a dnes

Ekonomika je exaktna nauka, to znamena procesy a vztahy musia byt ciselne vyjadritelne matematicky prepocitatelne a zdovodnitelne. Na to ze v marxizme (zakladny postulat spolocenske vlastnictvo vyr prostriedkov) tomu tak nie je poukazal uz Stalin v znamom diele Ek. prob, sovietskeho zvazu. Napisal ze sa musia popozerat po novej ek, nauke. Pravda je taka ze spolocenske vlastnictvo vyrobnych prostriedkov nevie ovplyvnit cenu produktu nenajdes tam ziadnu korelaciu. Tak k comu je taketo tvrdenie? Rovnako nevedeli napocitat napriklad nadhodnotu. Kludne si ludia mozu zalozit druzstvo je to myslienka slovana Jurkovica takto podnikat. No neplette slovanstvo s marxizmom!!! Mozete mi oponovat ze ide o uspokojovanie ziv potrieb a podobne marxisticke bla bla ale ja ked robim nie je mi jedno ci na nejaky vyrobok (technologiu co mi ulahcuje zivot) musim robit hodinu alebo cely den. Na cenu produktu maju vplyv ine veci. Co je velke a sluzi vsetkym ma byt spolocne. Energetika voda siete cesty atd. Tam problem nie je lebo tam ide vskutku o sluzbu to som uz pisal.
Klasicky model postvat gojimov proti sebe v podobe podstrceneho marxizmu sa vydaril. Ono tam bezali pred tym aj hnutia rozbijacov strojov co ich vykoristuju to bola taka skuska marxizmu kde robotnici rozmlatili stroje na ktorych robili a sami sa pripravili o pracu. Robili to samozrejme v kolektive. Mnohi to odmietli asi ti vicej rozmyslajuci lebo na druhy den by nemali co dat jest svojim detom. No kolegovia ich rozmlatili aj namiesto nich,
Marx riesil hlavne prisvojovanie si hodnoty prace druheho do urovne kapitalistu t.z. upriamil nespravodlivost systemu na cloveka ktoreho ludia videli priamo vedeli ho identifikovat. Problem co opomenul ze cely financno kreditny system si prisvojuje pracu kazdeho vratane kapitalistu. Doja ludi zamestnavatelov aj cele staty.
Rusofil k videjku nemam vyhrad, rusko ide na autopilotovi je tam algoritmus co som pochopil hlavne im ide o spravodlivost, Je to v nich zakorenene. Kolektivizmus proti individualizmu ja som to takto nepostavil a takto to vnimat je blbost mne ide o obsah. Inak su to prazdne vykriky nechcem sa opakovat.To ze si tam nieco napisal neznamena ze som dostal odpoved. Neobvinuj z klamstva. Ogar ma vyzval tak som odpoved napisal.

Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.