Rusofil 19.11.2022 06:36 Zobraziť v diskusii

Re: 17. november - spomienky, ako sa pozeráte na túto udalosť vtedy a dnes

@rony povedal/-a:
Stat sa ma starat...Rusofil to neni moja veta ale to mam z KSB, sme na stranke s nazvom KSB. >Ta veta je princip nieco ako vychodzia pozicia na rozmyslanie.Taketo mam rad a nie nejake zoznamy co pozadujes odo mna.
Ak ma pamat neklame pochadza od nejakeho ami ekonoma. Vnutorny prediktor precital kde kade co niektore veci prijal niektore odmietol. Pises k mojej osobe nezmysli
Vyrobne prostriedky boli podla definicie marxizmu v spolocenskom vlastnictve. Za sociku este existovalo druzstevne vlastnictvo VP. Na cenu produktu vlastnictvo VP nema ziaden vplyv. Z akeho dovodu je to potom pre Teba dolezite?

Opět jsi neodpověděl o co se má tedy starat sát. Dokud toto nedefinuješ nepohneme se dál, protože oba dva pod tím pojmem chápeme něco jiného.
Pokud si si nevšiml, Stalin se od marxizmu odklonil a budoval jinou společnost, než namaloval Marx a Engels. Proto byl také odstraněn. Jeho chybou bylo, že ponechal jejich- marxistické pojmy- obrazy, což se dnes KSB snaží napravit. Marxizmus u nás byl jen slovní, reálně se tady budovala spravedlivá společnost.

Změna systému tady neproběhla násilně. Vláda v té době podala spekulativní demisi, ale se ve svých předpokladech přepočítala. Tak předala moc do rukou těch, kteří na to byli připraveni.
Změnou systému v roce 1948, který tady panoval za I. republiky, kdy se tady žilo dobře jen fabrikantům, došlo k tomu, že se k nehmotným statkům dostaly všechny vrstvy obyvatel a mohly tak rozvíjet svůj genetický potenciál. Už tady ty nehmotné statky nebyly jen pro elitu, ale pro všechny. Copak, ty pocházíš z fabrikantské, nebo šlechtické rodiny? V tom případě bych tě chápal, ale myslím, že pocházíš z běžné rodiny námedzně pracujících. A socialistický systém ti umožnil čerpat nehmotné statky tak, jak si do té doby mohla dovolit, jen elita.

Proč je pro mě důležité vlastnictví v rukou národa. No proto, že hodnoty vytváří národ a ne akcionáři. Pokud akcionáři nepřijdou lidé do práce, žádnou hodnotu nevytvoří. Může se na své stroje leda tak koukat. Proto se teď elita snaží vše převést na roboty.
Když je vlastnictví výrobních prostředků tak podružná věc, tak proč po převratu starý Klaus nechal schválit zákon o přejmenování národních podniků na státní? No protože národní podniky nemohl prodat do zahraničí. Jediným podpisem toho zákona byl národ okraden o to, co tady budoval. Byla to krádež tisíciletí, ale málokdo si toho v té euforii všiml. Pak, když byly podniky státní, začalo se s nimi čachrovat. Nejprve malá privatizace, pak velká a nakonec "prodej" západním vlastníkům.
Pokud jsou výrobní prostředky v soukromých rukou, ve společnosti se odchází od spolupráce a začíná se soupeřit (soutěžit). Toto soupeření má jediný cíl, maximalizace zisků. Tím se automaticky zvyšují ceny výrobků, protože akcionáři nikdy nemají dost.
Tvoje tvrzení, že vlastnictví prostředků nemá na cenu výrobky je blud. Cena výrobku se zvyšuje automaticky o maximální možný zisk.

Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.