rony 19.11.2022 12:52 Zobraziť v diskusii

Re: 17. november - spomienky, ako sa pozeráte na túto udalosť vtedy a dnes

K privatizacii.
To co sa dialo po 89 som mohol sledovat priamo lebo som bol v tom case podnikovym pravnikom neskor pre viacej podnikov potom skusky a advokat. Ked odisli komunisti z podnikov zacalo sa kradnut vo velkom ( dovtedy v malom). Nemal to kto strazit nastala rabovacka. O zmene rezimu bolo rozhodnute inde to tu snad nemusim pisat Klaus Meciar a spol robili len co sa od nich ocakavalo. Ako zabezpecit ked strazcovia odisli aby podnik prosperoval a nekradlo sa? Kradli uz zasobovaci MTZ ktori si zakladali sro a cez ne nakupovali s prirazkou co mali nakupit napriamo. Kradli odbytari (obchodne oddelenie) ktori davali na nastrcene sro tovar ktory nikto nezaplatil. Sro nasledne predali ciganom a podobne veci. Chodil som po sudoch a policii velmi casto videl som do toho pisal som trestne oznamenia atd.To su zname veci ale pisem pre mladych ked su tu. Privatizovat a to co najskorej bola nevyhnutnost nech podnik ma vlastnika aby nebol doslova rozkradnuty vlastnymi zamestnancami. Podniky co sa privatizovali uz mali dlhy na odvodoch bola masivna platobna neschopnost v hospodarstve. Tak ze takto je to s tym byvalim spolocnym a narodnym. Bez policajta vtedy komunisti teraz vlastnici to neustrazis. Ked si ja mozem vybrat tak radsej toho vlastnika z dovodu ze mam rad poriadok. To ze je niekto vlastnik neznamena ze je amoralny a to ze je niekto robotnik neznamena ze je moralny a naopak. To ze niekto dostal taketo podniky mohol sa rozhodnut to dotunelovat alebo sa trapit snazit to zachranit uchovat pracovne miesta a rozvijat. Problem bol aj to ze sa rozpadli odbytistia RVHP ako spolocny hospodarsky priestor. Nasledne vacsina takychto podnikov presla vlnou privatizacii cez exekucie kde sa ako tak dali zachranit a kupit funkcne celky.
Ste tu presiaknuty marxizmom tazko tie algoritmy dostat z hlavy. Pojmy ktore pouzivate su marxisticke vymyslene nefunkcne v ekonomike atd ako je to s tymi pojmamy som uz vysvetlil. Kolektivizmus sak okej ano ale s kym? S ludmi ktori maju tak nastavene hodnoty ako som hore popisoval? KSB na to ide dobre. Treba zacat od moralky potom mozeme riesit hocico trebars aj kolektivizmus. Zial nie su ludia problem maju aj komunity ktore chcu zit mimo system so vztahmi vo vnutri komunity. Opakujem sa cely kreditnofinancny system ovladany uzkou skupinou ludi si prisvojuje pracu jednotlivcov tak zamestnanca, ako aj zamestnavatela a kontroluje cez pozicky cele staty. Uviedli marxa na trh a mali to cele pod kontrolou s vinimkou kratkeho obdobia za Stalina ale aj tam nie celeho. Ked Stalin poukazal na tuto nekonzistentnost pojmov s ekonomickou vedou vyriekol si rozsudok.
Dokedy na tomto chcete ficat? Motas sa niekde v suterene medzi zamestnancom a zamestnavatelom neviem Ti to inak vysvetlit.
Co bude dalej? Zaznobin hovoril o konvergencii dvoch systemov priblizne viem o co ide ale hlbsie som sa tym nezaoberal.

Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.