Lavazza 21.11.2022 20:56 Zobraziť v diskusii

Re: Slovenská energetika, energetická kríza na Sk

Tak týmto mi dnes vybili poistky, neviem či by to skôr nemalo byt vtip alebo to druhé, dnes na Pravde takýto článok:

https://ekonomika.pravda.sk/energetika/clanok/647854-urso-prepocitalo-kto-je-energeticky-chudobny-patrite-medzi-skoro-pol-miliona-chudbonych-prepocty/

Na tom by nebolo nič zle, ale:

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví prepočítal, koľko ľudí by sa ocitlo v energetickej chudobe. Išlo by o 24 percent domácností na Slovensku. V absolútnom vyjadrení je to približne 432 tisíc domácností z celkového počtu približne 1,8 milióna domácností.

Návrh zverejnil Úrad v medzirezortnom pripomienkovom konaní a predloží ho na posúdenie vláde. Doteraz takýto dokument chýbal a o tom, kto spadá do energetickej chudoby a kto nie, sa iba debatovalo. Je to súbor odporúčaní na systémové opatrenia minimálne v strednodobom horizonte. ÚRSO tiež odporúča, aby sa zriadila komisia z odborníkov, aby túto problematiku ďalej študovala.

Zatiaľ je to ok, ale gól prichádza teraz:
Modelové príklady odhadu počtu domácností ohrozených energetickou chudobou sú realizované na základe dostupných údajov z roku 2020.

Moja otazka: z roku 2020!?! To je vtip? Veď už v októbri 2021 Sulik vysvetľoval sko ide riešiť zvyšujúce sa náklady na energie a to tým, že vystrukuje deťom ziarovky. Odvtedy presiel viac než rok.

Tak som si kukla tie tabuľky:

No tak by má zaujimalo, ktorý dôchodca má dôchodok 600 eur a viac. Ti, čo žijú sami. Ale dobre. Náklady na vodu a elektrinu mesacne 59 eur? To aj ja chcem takých dodávateľov. A čo kúrenie to nič?

A takto by sme mohli pokracovat ďalej. Ale možno tomu ja zle rozumiem.

Ďalšia moja otazka je rodina s 2 deťmi. Príjem 707 po zaplatení hypotéky, Dakar tomu je to reálne. Sj tá cena body a elektriny, dobre, keď prižmúriť svoje a susedove oči. 707-141=566, tak to je velice malo na stravu a ostatne veci, deťom treba stále niečo kupovať, lebo rastu. Tak ešte tu bude chudoba…

No snad mi to tu niekto ozrejmi, pretože keby urobili reálne tabuľky, tak sem padne oveľa viac domácnosti.

Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.