Lin 22.11.2022 15:06 Zobraziť v diskusii

Re: 17. november - spomienky, ako sa pozeráte na túto udalosť vtedy a dnes

Chci všem, co mají upřímný zájem dozvědět se víc nejen o 17. listopadu, poskytnout analýzu pana Miroslava Dolejšího. Naštěstí jsem ji ještě na netu našla - i když z mnoha stránek, kde byla dřív, zmizela. Starší ročníky ji určitě znají, protože kolovala už od konce r. 1990 a když byl zprovozněný net, nadšenci materiál uložili k "obecné vzdělanosti", která byla ale v té době pokládaná za "konspiraci".

Je to dlouhé, ale vyplatí se přečíst, protože je to materiál z konce roku 1990. Dneska už můžeme ocenit i to, do jaké míry byl vizionářský = že pan Dolejší měl informace.
Nejde jen o "sametovou" - to je jen menší úsek materiálu. Dozvíte se tam mnohem víc - třeba i o chystaném rozdělení Československa či o "sjednocení Evropy" a zákulisí při vzniku Československa v r. 1918.
Na ukázku, co analýza také řeší, jeden malý úryvek (znovu upozorňuju, že z r. 1990):
Sociální hodnotový systém minulosti, na který se dnešní vláda slovně odvolává, kladl hlavní důraz na práci a povinnost a hodnocení spotřeby jako něčeho, co je odměnou za práci, což však v životě člověka nemá hrát rozhodující roli. Neomezená spotřeba byla výsadou vládnoucích skupin, pro většinu obyvatelstva se však pokládala za zhoubnou a byla ztotožňována s rozmařilostí a mravní degenerací. Dnes jsme však v situaci, kdy lidé naplňují obsah slova svoboda množstvím zboží, hltáním dojmů z cest, počtem pornografických časopisů, striptýzů, neomezenou homosexualitou, násilím, poživačností – a vláda tuto tendenci podporuje, protože takto zahlcený občan nemá čas sledovat vládu a nepřekáží. A pak tu je to nejdůležitější. To všechno odvádí lidi od chápání toho, co je pro ně v životě opravdu zásadní: od cesty ke své podstatě a k podstatě toho, co se odehrává kolem nich…
https://jirisoler.tripod.com/analyza.html

Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.