Kaktus 23.11.2022 09:10 Zobraziť v diskusii

Re: Zprávy z Anglie

https://casopisargument.cz/?p=46869

Inflace ve Spojeném království dosáhla 11,1 procenta, nejvíce za 41 let
Britská inflace v říjnu zrychlila na 11,1 procenta, a to zejména díky prudce rostoucím cenám energií, potravin a dopravy.

Úřad pro národní statistiku (ONS) tento týden ve svém prohlášení uvedl, že britská inflace podle oficiálních údajů zrychlila na nejvyšší úroveň za 41 let, což je podle něj způsobeno prudce rostoucími cenami energií, potravin a dopravy společně se stále se zhoršující krizí růstu životních nákladů. Index spotřebitelských cen se v říjnu 2022 dostal až na 11,1 procenta a dosáhl tak nejvyšší úrovně od roku 1981, Tato hodnota byla ve srovnání s 10,1 procenta v září (podobná čísla byla i v létě) nejvyšší hodnotou za poslední čtyři dekády a překonala i očekávání a prognózy centrální banky Bank of England, jež predikovala inflaci ve výši 10,7 procenta. Hlavní ekonom britského statistického úřadu Grant Fitzner uvedl, že důvodem byly, stejně jako v jiných zemích, rostoucí ceny plynu a elektřiny, a to i přesto, že britská vláda ceny energie zastropovala.

Za poslední rok ceny plynu ve Spojeném království podle ONS vyskočily o 130 procent a ceny elektřiny o 66 procent. K růstu inflace přispěly i ceny potravin a vysoké náklady na dopravu. V menším měřítku pomohla opatření v oblasti energetiky, kdy vláda zavedla strop limitující roční účty za energii pro britské domácnosti na maximálně 2 500 britských liber (cca 69 620 Kč) ročně. Inflace by podle ONS v říjnu vzrostla dokonce na přibližně 13,8 %, pokud by vláda takto nezasáhla. Ministr financí Spojeného království Jeremy Hunt k tomu uvedl: „Důsledky šoku v podobě COVID a Putinova invaze na Ukrajinu zvyšují inflaci ve Spojeném království a na celém světě.“ „Tato zákeřná daň pohlcuje výplatní šeky, rozpočty domácností a úspory a zároveň maří jakoukoli šanci na dlouhodobý ekonomický růst.“

Válečný konflikt podle vyjádření nejvyšších britských představitelů vystřelil celosvětově inflaci na nejvyšší úroveň za několik desetiletí, vyvolal ekonomický otřes a donutil centrální banky zvýšit úrokové sazby. V rámci boje s vysokou inflací Bank of England tento měsíc zahájila proces významného zvýšení úrokových sazeb (největšího od roku 1989) a též varovala, že britská ekonomika může do poloviny roku 2024 zažít rekordně dlouhou recesi. Centrální banka uvedla, že aby zchladila inflaci ve Spojeném království, zvyšuje náklady na půjčky o 0,75 procentního bodu na 3 procenta, tedy na nejvyšší úroveň od globální finanční krize v roce 2008. „Nemůžeme mít dlouhodobý udržitelný růst s vysokou inflací,“ prohlásil Jeremy Hunt s tím, že budou muset být použita tvrdá a důsledná opatření. Bank of England předpověděla, že inflace zůstane na velmi zvýšených úrovních až do příštího roku, než v roce 2024 klesne na dvouprocentní cílovou hodnotu.

Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.