Zora 23.11.2022 18:07 Zobraziť v diskusii

Re: Správy zo Slovenska

Zajtra v Košiciach:

Bojkot V4 nebude. Premiéri potvrdili, že do Košíc prídu

Premiéri krajín V4 na marcovom stretnutí s vtedajším britským premiérom Borisom Johnsonom v Londýne.
/vyberám/
Šéfovia parlamentov Česka a Poľska sa odmietli posadiť za jeden stôl s maďarským partnerom. Premiéri však bojkot nechystajú. Cestu na Slovensko, kde sa vo štvrtok má konať vrcholná schôdzka visegrádskej štvorky, po Petrovi Fialovi ohlásil aj Mateusz Morawiecki.
Účasť na košickom summite v pondelok potvrdilo aj Maďarsko. „Viktor Orbán sa zúčastní,“ citovala jeho hovorcu Bertalana Havasiho agentúra MTI. „O odklade či zrušení programu sa ani neuvažovalo,“ dodal v narážke na odvolané bratislavské stretnutie predsedov parlamentov V4, ktoré bolo tiež plánované na koniec tohto týždňa.
/.../
Náhrada za Visegrád?
Návrat k užšej spolupráci v rámci V4 ale neočakáva už ani sám Orbán. „Dynamika sa zmenila,“ pripúšťa. „Zo strany Čechov a Slovákov sa vynorili neistoty a objavili sa názory, ktoré význam V4 posunuli v ich vlastnej zahraničnej politike do úzadia,“ citovala MTI maďarského premiéra, podľa ktorého vojna na Ukrajine navyše výrazne skomplikovala vzťahy s Poľskom.
Podľa Orbána si Budapešť v tejto situácii buduje systém vzťahov v „nezvyčajných rámcoch“. Za taký označil srbsko-rakúsko-maďarskú spoluprácu, ktorá, ako verí, „by mala dostať aj trvalú štruktúru“.
https://spravy.pravda.sk/svet/clanok/647870-bojkot-v4-nebude-premieri-potvrdili-ze-do-kosic-pridu/

Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.