JankA 23.11.2022 18:38 Zobraziť v diskusii

Re: Quo vadis slovenské zdravotníctvo?

Vláda memorandum s LOZ nepodpísala, Lengvarský navrhne núdzový stav

Vláda ponúka zdravotníkom, ktorí ostanú v nemocniciach, stabilizačný príspevok. Po stredajšom rokovaní ústredného krízového štábu o tom informovali premiér Eduard Heger a minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský. Snaha o podpísanie memoranda s Lekárskym odborovým združením podľa premiéra nateraz stroskotala. Pokiaľ lekári naplnia hrozbu hromadných výpovedí, Lengvarský navrhne vláde zavedenie núdzového stavu od 1. decembra.

Príspevok pre lekárov má predstavovať 10.000 eur, tí s atestáciou by zároveň dostali 1000 eur za každý rok praxe, dokopy maximálne 30.000 eur. Pre ostatných zdravotníkov má byť príspevok 5000 eur. "V ťažkej dobe budeme potrebovať zaviesť stabilizačný príplatok pre všetkých zdravotníkov v nemocniciach, ktorí 1. decembra a naďalej budú poskytovať zdravotnú starostlivosť," povedal minister financií Igor Matovič (OĽANO). Ponuka na podpísanie dodatku k pracovnej zmluve je podľa jeho slov platná do konca novembra.

Príspevok bude lekárom vyplatený v decembri, na tri roky dopredu. Matovič však zdôraznil, že lekárov to k ničomu neviaže. "Ak si zdravotník z troch rokov odrobí len rok a rozhodne sa ísť preč, vráti dve tretiny príspevku, ale jednu tretinu si necháva," vysvetlil. Celkovo má na tento účel ísť 400 miliónov eur. "Robíme to z ušetrených príspevkov tento rok," dodal Matovič.

Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.