JankA 24.11.2022 07:15 Zobraziť v diskusii

Re: Konzultácia EU - názor občanov EU je dôležitý

Judita informuje o ďalších konzultáciách, tentoraz k agende 2030

Hlavné témy, ktoré si Slovenská republika z celkového počtu 17 cieľov osvojila, sú nasledovné:


• Vzdelanie pre dôstojný život,

• Smerovanie k znalostnej a environmentálne udržateľnej ekonomike pri demografických zmenách a meniacom sa globálnom prostredí,

• Znižovanie chudoby a sociálna inklúzia,

• Udržateľné sídla, regióny a krajina v kontexte zmeny klímy,

• Právny štát, demokracia a bezpečnosť,

• Dobré zdravie.


I keď ciele znejú honosne, ani znižovanie chudoby a sociálna inklúzia ale ani právny štát, demokracia a bezpečnosť nie sú v podaní súčasnej (Hegerovej), ani predchádzajúcej vlády (Matovičovej) prioritou, skôr sú výsmechom občanov, ktorí sa vo februári 2020 v parlamentných voľbách vyjadrili, že požadujú zmenu spoločnosti. Táto im ústami politikov sľubovaná bola, avšak realita nám dokazuje opak.

Preto by bolo vhodné dať Európskej komisii spätnú väzbu (https://ec.europa.eu/info/law/better-regulation/have-your-say/initiatives/13600-Dobrovolne-preskumanie-EU-tykajuce-sa-vykonavania-Agendy-2030-pre-udrzatelny-rozvoj_sk), ako sa na Slovensku uplatňujú ciele Agendy 2030.

Európska komisia vypisuje tzv. verejné konzultácie, ktoré je možné vyplniť z pohodlia domova.

Pri Agende 2030 by bolo vhodné odpovedať na otázky:

  1. Akým spôsobom sa vláda Slovenskej republiky stavia k Agende 2030?

  2. Ako ju komunikuje s občanmi?

  3. Čo o Agende 2030 občania vedia? 

  4. Ako im zlepšila život na Slovensku?

  5. Prípadne ďalšie.


V prípade, že odpoveď na verejnú konzultáciu bude strohá „nesúhlasím“ a podobne, môže sa stať, že vládni predstavitelia uvidia príležitosť a začnú tieto odpovede zo strany občanov SR brať ako dôkaz toho, že sociálnej siete treba obmedzovať a začne sa častejšie skloňovať téma vypínania webov.

Preto prosím každého, kto má záujem vyplniť túto spätnú väzbu, aby ju napísal čo možno najjednoduchšie, úderne ale slušne, a hlavne poukázal na zlyhanie komunikácie ústavných činiteľov aj v tejto téme smerom k občanom.

Ak už sa nás Európska komisia pýta, dajme jej odpoveď skôr takú, aby súčasná vláda musela vysvetľovať svoje kroky v Bruseli a nie aby sme sa my stali terčom prípadných budúcich sankcií v podobe vypínania webov a blokovania prístupov k určitým stránkam.

Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.