Zora 24.11.2022 16:18 Zobraziť v diskusii

Re: Správy zo Slovenska

V Košiciach rokovali lídri krajín V4. Heger daroval Orbánovi šál so slovenským znakom
Predsedovia vlád krajín Vyšehradskej skupiny sa vo štvrtok stretli v Košiciach, kde sa koná samit v rámci slovenského predsedníctva vo V4. Ako informoval Úrad vlády SR, rokovali najmä o aktuálnej situácii v Európe v súvislosti s agresiou Ruska na Ukrajine a energetickou krízou.
Do Košíc prišli všetci premiéri krajín V4. Okrem slovenského predsedu vlády Eduarda Hegera aj český premiér Petr Fiala, maďarský premiér Viktor Orbán i predseda poľskej vlády Mateusz Morawiecki. Ten v súvislosti s košickým stretnutím uviedol, že Poľsko spolu s Českom a Slovenskom na ňom požiada Maďarsko, aby urýchlene ratifikovalo vstup Fínska a Švédska do NATO. Fiala zas avizoval, že na samite sa bude hovoriť aj o šále s mapou veľkého Uhorska, s ktorým pózoval maďarský premiér, čo spôsobilo medzinárodný rozruch.
Rokovanie premiérov vo formáte V4 sa koná po viac než pol roku. Na nerušený priebeh stretnutia dohliada aj polícia. "V tejto súvislosti polícia upozorňuje účastníkov cestnej premávky na dopravné obmedzenia, s ktorými je potrebné počítať na území mesta Košice a jeho blízkeho okolia," uviedla košická krajská policajná hovorkyňa Lenka Ivanová.
Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán prednedávnom spôsobil rozruch, keď na futbalovom zápase pózoval so šálom s mapou veľkého Uhorska. Slovenský premiér ho v Košiciach privítal so šálom so slovenským znakom. K spoločnej fotografii, ktorú zverejnil na sociálnej sieti, Heger napísal: "Všimol som si, že Viktor Orbán má starý šál, preto som mu dnes daroval nový."
https://www.ta3.com/clanok/252174/v-kosiciach-rokovali-lidri-krajin-v4-heger-daroval-orbanovi-sal-so-slovenskym-znakom

Heger žiadal krajiny V4 o pomoc v zdravotníctve. Tie sú ochotné v prípade potreby poskytnúť lekárov
Premiéri susedných krajín mu podľa jeho slov deklarovali ochotu pomôcť v prípade, že by Slovensko potrebovalo od budúceho mesiaca lekárov do nemocníc. O konkrétnych číslach sa nerozprávali, premiéri majú podľa Hegera preveriť možnosti. V prípade hospitalizácií v nemocniciach na pohraničí vedia tiež poskytnúť svoje kapacity.
https://www.ta3.com/clanok/252202/heger-ziadal-krajiny-v4-o-pomoc-v-zdravotnictve-tie-su-ochotne-v-pripade-potreby-poskytnut-lekarov


Orbánovo extempore so šálom tu:
https://ksbforum.info/discussion/comment/13545/#Comment_13545

Orbána za pózovanie so šálom odsúdilo už aj Chorvátsko a Ukrajina
Predsedu maďarskej vlády Viktora Orbána za pózovanie so šálom s mapou veľkého Uhorska kritizovalo po Rumunsku už aj Chorvátsko a Ukrajina.
"Futbal nie je politika. Neviďme niečo, čo neexistuje! Maďarský národný tím je tímom všetkých Maďarov, nech žijú kdekoľvek," reagoval na kritiku Orbán na Facebooku.
https://www.ta3.com/clanok/252022/orbana-za-pozovanie-so-salom-odsudilo-uz-aj-chorvatsko-a-ukrajina


Dodávky cez ropovod Družba na Slovensko boli prerušené. Môžu za to výpadky elektrického prúdu
https://www.ta3.com/clanok/252209/dodavky-cez-ropovod-druzba-na-slovensko-boli-prerusene-mozu-za-to-vypadky-elektrickeho-prudu

Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.