Zora 24.11.2022 17:54 Zobraziť v diskusii

Re: Smrt Královny

Poradie: závoj, zásnuby, svadba

Svadobný závoj sa zadal do výroby v r. 1944, no neoficiálne zásnuby boli až v r. 1946.
Iskra vraj preletela už v r. 1939. Vymieňanie listov určite neuniklo pozornosti.
Ak bol sobáš dlhodobo v pláne, začína to dávať zmysel.

Kráľovná Alžbeta II. sa do princa Philipa zaľúbila už ako 13-ročná. Toto je príbeh ich lásky, ktorá vydržala viac ako 70 rokov
Príbeh lásky kráľovského páru, ktorý sa začal v 30. rokoch minulého storočia a v manželstve napokon trval až do momentu, kým ich smrť nerozdelila.
„Je niekto, kto neľahko prijíma komplimenty, ale po celé tieto roky bol mojou silou a oporou. Ja, celá jeho rodina, táto krajina a aj množstvo iných krajín mu dlhujeme viac, ako by kedy uznal, alebo aj viac, ako by sme si kedy uvedomovali,“ vyznala kráľovná Alžbeta II. Philipovi lásku v roku 1997 pri príležitosti 50. výročia kráľovskej svadby.
Padol jej do oka hneď, keď sa prvýkrát stretli
Manželstvá panovníkov sa historicky často dohodovali bez toho, aby v týchto rozhodnutiach mali samotní nastávajúci manželia akékoľvek slovo. Treba spájať významné rody či upevniť pozíciu kráľovskej rodiny, počúvali často princovia a princezné, keď chceli rebelovať proti partnerovi, ktorého im rodina vybrala. Vzťah Alžbety II. a princa Philipa bol presným opakom.
Dvojica sa prvýkrát stretla v roku 1939, keď sa vtedy iba 13-ročná princezná Alžbeta vybrala do vzdelávacej inštitúcie Britannia Royal Naval College. V škole sa za námorníka vyučil aj Philip Mountbatten, ktorý sa narodil v roku 1921 na gréckom ostrove Korfu a do vienka dostal tituly dánskeho a gréckeho princa.
Priezvisko Mountbatten si pritom Philip prisvojil až pred svadbou s budúcou kráľovnou, upozorňuje ITV. Philipovo priezvisko predtým znelo Battenberg, no toto meno spoločne so vzdialenými rodinnými prepojeniami na prominentných nacistických pohlavárov prinútilo Philipa vymeniť ho za pozmenenú verziu Mountbatten akceptovateľnú vo Veľkej Británii.
Zamilovaná 13-ročná princezná
Od stretnutia v roku 1939 na námornej akadémii sa 13-ročná princezná Alžbeta do Philipa zamilovala, začali si vymieňať listy a láska bola na svete.
Nikomu neprekážalo ani to, že obaja sú veľmi vzdialení príbuzní, ktorých spoločným predkom bola slávna britská kráľovná Viktória. Listová korešpondencia prekvitala rovnako ako vzájomné city, ale spojenie načas prerušila druhá svetová vojna.
Philip slúžil v britskom námorníctve, pomáhal pri mnohých známych bitkách o Krétu či Sicíliu a ku koncu vojny ho odvelili do Tichého oceánu, kde sa zúčastnil bitky o Okinawu.
Vojna ho našťastie o život nepripravila, a tak prakticky okamžite po návrate do Veľkej Británie s Alžbetou začali plánovať spoločný život a svadbu. O ruku ju požiadal práve na škótskom zámku Balmoral, kam prišla kráľovná dožiť svoje posledné týždne a kde napokon skonala.
Bezpodmienečne som sa zaľúbil, písal Philip po vojne
„Bol som ušetrený vo vojne a dožil som sa víťazstva. Dostal som šancu oddýchnuť si, prispôsobiť sa novému životu a bezpodmienečne sa zamilovať. Popritom sa každého osobné problémy aj problémy sveta zdajú malé a malicherné,“ napísal Philip v liste, keď sa v roku 1946 vracal z vojny.
Kráľ Juraj VI. žiadosť Philipa o ruku svojej dcéry akceptoval a 9. júla 1947 sa svet dozvedel, že je princezná Alžbeta zasnúbená. Philip sa medzitým musel vzdať svojich kráľovských titulov gréckeho a dánskeho princa, zmenil si priezvisko a stal sa britským občanom, len aby splnil všetky požiadavky, ktoré vyžadovala kráľovská rodina pred svadbou.
„Lilibet bude jedného dňa kráľovnou a on bude jej kráľovským manželom. To je oveľa ťažšie ako byť kráľom, ale myslím, že je to muž na správnom mieste,“ skonštatoval na kráľovskej svadbe v novembri 1947 kráľ Juraj VI., keď videl, ako si obaja sľubujú lásku a vernosť.
https://refresher.sk/121176-Kralovna-Alzbeta-II-sa-do-princa-Philipa-zalubila-uz-ako-13-rocna-Toto-je-pribeh-ich-lasky-ktora-vydrzala-viac-ako-70-rokov#lock


Chýbajú fotky tehotnej Alžbety

Čtyři děti, ale žádná fotka s bříškem. Proč neexistují snímky těhotné královny Alžběty II.?
Podle webu gloucestershirelive.co.uk královna navíc údajně nesnášela slovo „těhotná“ a zakázala jeho používání ve své přítomnosti. Prý ho považovala za vulgární. Místo toho žádala, aby se o těhotných mluvilo jako o ženách „v rodinném stavu“, což je ale staromódní fráze.
https://cnn.iprima.cz/ctyri-deti-ale-zadna-fotka-proc-neexistuji-snimky-tehotne-kralovny-alzbety-ii-186747

Štyri deti, ale iba jediná fotka s bruškom. Toto je dôvod, prečo neexistujú iné zábery tehotnej kráľovnej
Ani jedno tehotenstvo nemohla oznámiť verejne.
https://www.dobrenoviny.sk/c/207426/styri-deti-ale-iba-jedina-fotka-s-bruskom-toto-je-dovod-preco-neexistuju-ine-zabery-tehotnej-kralovnej


Víno pre kráľovnú

Aké víno pili na Slovensku Putin a kráľovná Alžbeta II. 2015
Kráľovná Alžbeta II. a princ Philip, vojvoda z Edinburghu, si v roku 2008 mohli vyberať až zo štyroch vín - Rizling rýnsky, Radošínsky Klevner, Paves, Devín – Čebovce.
https://domov.sme.sk/c/7774729/ake-vino-pili-na-slovensku-putin-a-kralovna-alzbeta-ii.html

Slovenské víno pre kráľovnú 2018
Najväčší rozmach zažilo vinohradníctvo počas panovania Márie Terézie a Jozefa II., mnohé vína zo Slovenska konkurovali tým najlepším európskym značkám a dostávali sa aj na kráľovské dvory. Obľúbené víno uhorskej panovníčky bola napríklad „obyčajná‟ Frankovka modrá z Rače, na jej výrobu vydala Mária Terézia v roku 1776 dispozičnú listinu.
Možno aj preto ju naservírovali ruskému prezidentovi Vladimírovi Putinovi, keď v roku 2005 spolu s americkým prezidentom George W. Bushom navštívil Bratislavu. Bush zas dostal na ochutnávku červené cuveé President z Vinanzy Vráble. Napokon, keď v roku 2008 prišla po prvý raz na Slovensko anglická kráľovná Alžbeta II., na stole bol nielen radošinský Klevner (podávaný počas jej korunovácie pred 55 rokmi, pozn. 2008-1953=55), ale aj vína od Mrva & Stanko, Pavelka a Villa Víno Rača.
https://wineplanet.sk/blog/slovenske-vina-a-vinohradnictvo-na-slovensku

Na víne z Radošiny si pochutnala Alžbeta II. aj Kate s Williamom 2012
Prvotné informácie o víne v Radošine siahajú už do roku 1400, keď sa dokonca zaznamenala jeho krádež. Sláva miestneho vína dosiahla svoj prvý vrchol v roku 1947, keď sa podávalo hosťom počas svadby anglickej kráľovnej Alžbety II., a neskôr aj na jej korunovácii v roku 1953. Vychutnávať si ho však mohli i hostia na svadbe princa Williama s Kate Middleton. "Kráľovná a jej hostia pili Klevner zo slávneho ročníka 1947, považovaného za najlepšie v 20. storočí. Do Anglicka vtedy putovalo 500 litrov vína v drevených sudoch. Aj na stole Williama bolo vínko, na ktorého chuť určite nezabudnú, lebo Klevner z roku 2009 bol veľmi kvalitný," vraví pyšne Peter Lukačovič, pivničný majster z Radošiny.
https://www.cas.sk/clanok/237120/na-vine-z-radosiny-si-pochutnala-alzbeta-ii-aj-kate-s-williamom/

Na svadbe Alžbety II. sa podávalo aj radošinské víno 2016
Radošinské víno zaujalo anglického vyslanca, a tak putovalo na kráľovský dvor 500 litrov radošinského Klevnera v drevených sudoch.
https://mytopolcany.sme.sk/c/8177100/na-svadbe-alzbety-ii-sa-podavalo-aj-radosinske-vino.html

Alžbeta II. pila víno aj od Bödöra. Slávnu vinicu stihol kúpiť pol roka pred návštevou 2022
https://domov.sme.sk/c/23005101/ako-sa-vino-od-bodora-dostalo-ku-kralovnej-alzbete.html

Víno pre Alžbetu II. 2008
https://www1.pluska.sk/spravy/z-domova/vino-pre-alzbetu-ii


V Devíne

Prehliadka hradu Devín
Hrad Devín sa týči obklopený nádhernou prírodou na vrchole 80 metrov vysokého skalného brala. Bol postavený nad historickou dedinkou Devín a nad magickým sútokom riek Moravy a Dunaja, ktoré tu tvoria slovensko-rakúsku hranicu. Po desaťročia práve tu, pár metrov od hradu stála železná opona, pri ktoré prišlo o život množstvo ľudí. Pripomína to pamätník Brána slobody postavený pri sútoku, ktorý v roku 2008 odhalila kráľovná Alžbeta II. pri svojej návšteve Slovenska.
https://www.bratislava-guide.sk/sk/prehliadka-hradu-devin/

Kráľovná na Devíne odhalila Pamätník železnej opony 2008
Obdobie komunistického režimu, ktorý okrem iného obmedzoval ľudí pri cestovaní do zahraničia, bude v Bratislave pripomínať ďalší pamätník. Slávnostne ho odhalila britská kráľovná Alžbeta II. na sútoku Dunaja a Moravy v Devíne, kde sa za bývalého režimu začínali viaceré pokusy o útek na Západ.
Približne tri metre vysoký Pamätník železnej opony má pripomínať hraničné bariéry, ktoré bývalé socialistické Československo oddeľovalo od „kapitalistického“ Rakúska na druhej strane Dunaja. Monument nakrátko doplnil už existujúci pamätník s názvom Brána slobody, ktorý pod Devínskym hradom stojí od roku 2005. Nové dielo však pod hradom nezostalo a po odhalení ho odviezli na iné miesto. Kam by sa mal presne v hlavnom meste presunúť, zatiaľ ešte nie je známe.
https://spravy.pravda.sk/domace/clanok/159334-kralovna-na-devine-odhalila-pamaetnik-zeleznej-opony/

Britská kráľovná odhalila pamätník komunizmu 2008
https://domov.sme.sk/c/4139523/britska-kralovna-odhalila-pamatnik-komunizmu.html

Nicholas Winton, Matej Mináč a kráľovná
https://plus7dni.pluska.sk/ludia/zahadny-spolocnik-kralovnej-alzbety-smrti-panovnicky-prasklo-strazene-tajomstvo

Pamätník železnej opony
http://monuments-remembrance.eu/sk/panstwa/slowacja-5/288-iron-curtain-memorial-2


Oznámil bosý Slovák v ponožkách dátum Alžbetinho pohrebu?

Zora
zverejnil(a) 10. 4. 2022 o 13:04
Správa prvá
Slovák iba v ponožkách v ukradnutom lietadle preletel z Talianska do Francúzska s listom v angličtine:
Francúzi zachytili ukradnuté lietadlo. Pilotoval ho Slovák bez topánok
30.3.22
Francúzske letectvo v stredu zachytilo ľahké lietadlo, ktoré nelegálne vstúpilo do vzdušného priestoru krajiny a preletelo cez niekoľko bezletových zón. Pilota napokon prinútili pristáť na miestnom letisku. Informovala o tom agentúra DPA. Podľa rozhlasovej stanice Europe 1 stroj pilotoval 33-ročný Slovák, ktorý údajne lietadlo ukradol v Taliansku. Stanica Europe 1 spresnila, že francúzska stíhačka typu Mirage 2000 vzlietla v stredu okolo 10.40 h SELČ, aby zachytila lietadlo, ktoré bolo v ten deň ukradnuté v Taliansku. Pilot, hlásiaci sa k slovenskej národnosti, preletel nad námornou základňou Toulon, čo viedlo miestne úrady k uzavretiu vzdušného priestoru nad mestom Nice na približne tridsať minút.
Po malom lietadle pátral okrem francúzskej stíhačky aj policajný vrtuľník typu Eurocopter Fennec. Ukradnutý stroj napokon lokalizovali a pilota prinútili pristáť na letisku Aix-en-Provence, kde bol muž následne zatknutý. Dôvody jeho činu zostávajú podľa DPA nejasné. Muž poslúchol príkaz francúzskeho vojenského pilota a nekládol žiadny odpor. Podľa informácií Europe 1 išlo o muža bez dokladov totožnosti, ktorý deklaroval, že sa narodil 19. septembra 1988 na Slovensku. Nemal obuté topánky a ukradnutý stroj pilotoval len v ponožkách. Po pristátí odovzdal policajtom list napísaný v angličtine. Pilot skončil v rukách miestnej polície. V súčasnosti sa nachádza vo vyšetrovacej väzbe.
https://ereport.sk/francuzi-zachytili-ukradnute-lietadlo-pilotoval-ho-slovak-bez-topanok/
https://archiv.ksbforum.info/index.php?u=/topic/5139/zopár-správ-ktoré-sme-nespomenuli

19.9.22 mal 34 rokov.

Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.