Zora 25.11.2022 09:13 Zobraziť v diskusii

Re: Covidovanie a súvisiace témy

Počuli ste už o nutričnom skóre, resp. stretli ste sa s jeho grafickým značením?

Načo nám je nutričné skóre?
Pridané 21. septembra 2021
"S dobrovoľným označovaním Nutri-Score na prednej strane obalu potravinárskych výrobkov sa môžu spotrebitelia už teraz stretnúť aj v ďalších krajinách Európskej únie, napríklad v Portugalsku, Rakúsku či Slovinsku a odporúča ho využívať aj európska kancelária Svetovej zdravotníckej organizácie ako prehľadný systém nutričného označovania potravín a nápojov."
"Samotné označenie Nutri-Score je dobrovoľné, ale v plánoch Európskej komisie je zaviesť zrozumiteľné nutričné označovanie potravín práve preto, že to môže viesť v dlhodobom horizonte k lepšiemu zdraviu Európanov.
Európska únia má v pláne zaviesť tento jednotný systém od roku 2023. Jej cieľom je budovanie návykov lepšej životosprávy a znižovanie pandémie obezity, ktorá zasiahla celý vyspelý svet."
Situácia na Slovensku
"Systém Nutri-Score je dobrovoľný. Ak sa producent potravín zaregistruje a doloží potrebné doklady (v anglickom jazyku), môže systém označovania Nutri-Score používať. Slovenskí spotrebitelia sa už môžu stretnúť s Nutri-Score označením na potravinových výrobkoch niekoľkých spoločností.
Z tohto dôvodu vzniklo združenie Pro Nutri-Score Aliancia. Ide o neformálne slovenské združenie odborníkov na výživu, spotrebiteľských organizácií, producentov potravín a maloobchodu. Cieľom združenia je presadzovať optimalizáciu označovania potravín tak, aby bolo zrozumiteľné a ľahko identifikovateľné pre spotrebiteľov a zároveň spĺňalo požiadavky na vhodnú výživu."
https://www.quark.sk/naco-nam-je-nutricne-skore/

Pro Nutri-Score Aliancia
https://www.nutriscoreslovakia.sk/

Už som ho videla na výrobkoch Maggi, horkej čokoláde Orion, tvrdom syre z Kauflandu.

Čo myslíte, kam asi tak môže smerovať takáto "bohumilá" aktivita pod záštitou WHO?
Žeby jeden z krokov k sociálnemu kreditu a dobrým a zlým bodom pre spotrebiteľa, ktorého treba prinútiť zdravo jesť?

Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.