Zora 25.11.2022 17:26 Zobraziť v diskusii

Re: Správy zo Slovenska

MO už informácie o vojenských presunoch nezverejňuje, zneužívali sa
Ministerstvo obrany (MO) SR prestalo pravidelne informovať o plánovaných presunoch vojenskej techniky. K zmene pristúpilo najmä v súvislosti s vývojom informačného prostredia po ruskej invázii na Ukrajine, keď sa správy o presunoch začali intenzívnejšie zneužívať na šírenie poplašných správ a dezinformácií vrátane snahy o narušenie dôvery domáceho obyvateľstva. Pre TASR to uviedla hovorkyňa MO SR Martina Kovaľ Kakaščíková.
"Okrem toho sme tak minimalizovali zbytočné vytváranie dojmu mnohopočetných vojenských presunov, hoci často ide len o bežnú prepravu pohonných látok, výpočtovej techniky či osobnej batožiny. V neposlednom rade išlo, samozrejme, o krok v snahe zabezpečiť maximálnu bezpečnosť našich a spojeneckých vojakov," vysvetlila hovorkyňa.
Rezort však informuje o konvojoch väčšieho rozsahu, ktoré môžu mať vplyv na plynulosť cestnej premávky. Rovnako deklaruje, že v prípade otázok ku konkrétnemu presunu od verejnosti alebo novinárov transparentne informuje, ak to bezpečnostná situácia dovolí.
Presuny spojeneckej techniky cez územie SR sa podľa MO SR realizujú roky a nie sú ničím výnimočným. "Vyplývajú z našich záväzkov, medzinárodných dohôd a rovnako prebiehajú aj v iných krajinách. Rovnako aj naši vojaci sa presúvajú po územiach iných krajín, napríklad s cieľom rôznych cvičení," poznamenala Kovaľ Kakaščíková.
O plánovaných presunoch naposledy MO SR informovalo v apríli.
https://www.teraz.sk/slovensko/mo-uz-informacie-o-vojenskych-presuno/676534-clanok.html?utm_source=teraz&utm_medium=organic&utm_campaign=click&utm_content=.%3BsSlovensko

Pozn. dajú sa dúfam ešte nájsť tu:
https://www.mosr.sk/41702-sk/archiv-tlacovych-sprav/
Potvrdzujem, píše sa to roky.
Príklad z r. 2018.
https://www.mosr.sk/43182-sk/rezort-obrany-upozornuje-na-presuny-vojenskej-techniky-cez-uzemie-slovenska/
Keď si tie správy pozriete, tak sa vydávali upozornenia na nadchádzajúci týždeň.
Ak by správy boli vedľa seba, vyzeralo by to ako nepretržitý pohyb vojakov a techniky na našom území.


V 47 obciach si zopakujú komunálne voľby, vyhlásili ich na 25. marca
Doplňujúce komunálne voľby sa budú konať 25. marca 2023. Starostu a poslancov si budú voliči vyberať v 47 obciach, v ktorých sa 29. októbra voľby nekonali alebo sa z rôznych dôvodov musia voľby opakovať. Termín vyhlásil predseda Národnej rady SR Boris Kollár. Rozhodnutie o vyhlásení volieb zverejnili na legislatívno-právnom portáli Slov-Lex.
Ministerstvo vnútra už skôr avizovalo, že nové voľby sa budú konať v obciach, kde sa na jeseň vôbec nekonali, prípadne nebol zvolený starosta z dôvodu rovnosti hlasov, alebo sa kandidát vzdal a nebol zvolený dostatočný počet poslancov.
Starostu i poslancov budú voliť v obciach Krušovce, Veľké Borové, Ratkovo, Michalková, Brezovec, Harakovce, Pongrácovce, Jakušovce a Dobroslava. Starostu si majú vyberať v obciach Domadice, Moškovec, Ondrašová, Točnica, Terany, Habura, Nechválova Polianka, Chmiňany, Starina, Šarišské Bohdanovce a Miková. Vo zvyšných obciach si budú občania vo voľbách vyberať poslancov obecného zastupiteľstva. Ide o obce Studienka, Doľany, Šintava, Prašník, Brodské, Pastuchov, Slatinka nad Bebravou, Rudnianska Lehota, Sebedražie, Čab, Chrabrany, Lužany, Blažovce, Jazernica, Karlová, Žabokreky, Lietavská Svinná-Babkov, Baláže, Poniky, Petrovce, Lukavica, Slatinské Lazy, Nevoľné, Lažany, Hraničné, Čižatice a Hrhov.
https://www.teraz.sk/slovensko/v-47-obciach-si-zopakuju-komunalne-vo/676524-clanok.html?utm_source=teraz&utm_medium=organic&utm_campaign=click&utm_content=.%3BsSlovensko

Na HIV sa možno bezplatne otestovať na viacerých miestach
Bezplatné vyšetrenie krvi na HIV ponúka 11 regionálnych úradov verejného zdravotníctva (RÚVZ).
Anonymné a bezplatné testovanie spolu s poradenstvom ponúka tiež Národné referenčné centrum pre prevenciu HIV/AIDS na Slovenskej zdravotníckej univerzite v Bratislave a niektoré mimovládne organizácie. Testovanie vykonávajú tiež niektoré oddelenia klinickej mikrobiológie. O odber krvi na testovanie je možné požiadať aj svojho všeobecného lekára.
https://www.teraz.sk/slovensko/na-hiv-sa-mozno-bezplatne-otestovat-na/676655-clanok.html?utm_source=teraz&utm_medium=organic&utm_campaign=click&utm_content=.%3BsSlovensko

Orbán sa po summite V4 v Košiciach stretol s exprezidentom Schusterom
Orbán so Schusterom otvorili niekoľko otázok. Boli medzi nimi aj udalosti rusko-ukrajinskej vojny, ale hovorili tiež o sankčnej kríze, ktorej následky zasahujú strednú Európu.
https://www.teraz.sk/slovensko/orban-sa-po-summite-v4-v-kosiciach-str/676689-clanok.html?utm_source=teraz&utm_medium=organic&utm_campaign=click&utm_content=.%3BsSlovensko

Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.