Zora 25.11.2022 17:48 Zobraziť v diskusii

Re: Bývalí vládcovia

z FB Slovenská royalistická spoločnosť

Obnova monarchie v Srbsku? /zo 14.3.22/
Korunní princ Alexander Srbský znovu vyjádřil přání, aby se monarchie vrátila jako forma vlády v Srbsku.
Minulý týden poskytl srbský korunní princ rozhovor, ve kterém opět hovořil o obnově srbské koruny. V rozhovoru pro týdeník „Libertatea“, ústřední noviny rumunské národnostní menšiny v Srbsku, řekl: „Říkal jsem to mnohokrát a stále si myslím totéž – jsem připraven zaujmout stanovisko, které mi přísluší tradici naší země a také odkazem mé rodiny, jako hlavy královského domu, ale pouze pokud je to přáním lidu Srbska“.
Korunní princ Alexander pokračoval: „Kvůli desetiletím negativní propagandy proti mé rodině a všemu, co mělo sebemenší spojení s monarchií, je toto téma, které vyžaduje seriózní a důkladné diskuse, protože lid Srbska si zaslouží slyšet všechna fakta. o výhodách konstituční parlamentní monarchie a vyslechnout si zdůvodněné body obou stran, těch, kteří jsou pro i těch, kteří jsou proti obnovení monarchie. Teprve potom lze dát správnou odpověď."
Srbský korunní princ uzavřel: „Rád bych zdůraznil, že tento systém se v mnoha zemích osvědčil jako velmi dobrý a účinný – stačí se podívat na moderní monarchie, Norské království, Švédsko, Velkou Británii, Japonsko, Kanadu a mnoho dalších. ostatní. To vše jsou země s vysokou úrovní demokracie, lidských práv a svobod, sociální spravedlnosti. podle mého názoru by to mohlo být přínosné i pro Srbsko. Panovník v konstituční parlamentní monarchii je garantem demokracie, kontinuity, stability a jednoty. Je tu pro každého občana bez ohledu na jeho politickou, náboženskou či jinou příslušnost. Jeho postavení nestraníka a nadstranického člověka je pro zemi důležité“.
Alexander, korunní princ Srbska, také nárokující si korunovaný královský titul Alexandra II. Karađorđević, je hlavou rodu Karađorđevićů a jediným dítětem krále Petra II. Narodil se a vyrostl ve Spojeném království a má úzké vztahy se svými příbuznými v britské královské rodině. Jeho kmotry byli král Jiří VI. Spojeného království a jeho nástupkyně královna Alžběta II. Prostřednictvím svého otce je Alexander přímým potomkem královny Viktorie.
https://royalcentral.co.uk/europe/serbia/crown-prince-alexander-renews-his-calls-for-a-return-of-the-serbian-monarchy-173893/

Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.