Zora 29.11.2022 23:23 Zobraziť v diskusii

Re: Bývalí vládcovia

Markéta / Margarita Rumunská

FB
Královské fórum
4.september 2020  · JEJÍ VELIČENSTVO MARKÉTA RUMUNSKÁ - Podle změny rodové ústavy provedené posledním rumunským králem Michalem I. roku 1997, její titul zní ,,Její Veličenstvo královna Markéta Rumunská”. Ona však, než získá trůn zpět, používá titul ,,Její Veličenstvo Markéta, správkyně rumunské koruny”. Takto je oficiálně označována médii i politickými představiteli. Markéta se v Rumunsku těší obrovské přízni veřejnosti a po prezidentovi je označována za nejoblíbenější osobnost Rumunska. Korunní princezna Markéta se narodila roku 1949, roku 1996 se provdala za Radu Dudu (Princ Radu). Pochází z rodu Hohenzollern-Sigmaringen a jejím otcem byl král Michael I., který vládl Rumunsku do komunistického převratu roku 1947. Po jeho smrti roku 2017, význam Markéty Rumunské výrazně vzrostl, několikrát vystoupila na půdě parlamentu, kde při této příležitosti zazněla i královská hymna. Rumunsko roku 2018 změnilo svůj státní znak, když do něho přidalo královskou korunu. Časopis Forbes Markétu označil za nejvlivnější ženu Rumunska. Její Veličenstvo a princ Radu žijí v královském Elizabetině paláci v Bukurešti. Markéta má statisíce fanoušků na sociálních sítích a její poselství jsou často přenášena televizí.

Královské fórum
23.máj 2021 · ALŽBĚTIN KRÁLOVSKÝ PALÁC V BUKUREŠTI - Alžbětin palác je domovem rumunské královské rodiny a oficiální rezidencí Jejího Veličenstva Markéty Rumunské.
Palác byl postaven roku 1936 princeznou Alžbětou, dcerou rumunského krále Ferdinanda I. Princezna zde žila do roku 1944, kdy její synovec, král Michael I., přemohl pro-nacistickou vládu a z královského paláce se přestěhoval do Alžbětina paláce.
Po králově nucené abdikaci roku 1947 nebyl palác nijak využíván.
Když se královská rodina po téměř pěti desetiletích vrátila z exilu zpět do Rumunska, rumunský prezident (se schválením senátu) věnoval palác roku 2001 králi Michaelu I. a jeho rodině.
JV Markéta Rumunská zde dnes přijímá rumunské politiky a zahraniční státní návštěvy. V rozlehlé zahradě také pořádá různé kulturní akce pro veřejnost.

Královské fórum
3.júl 2021  · RUMUNSKÁ KRÁLOVSKÁ RODINA - Slavnost k výročí 20 let rumunské královské rodiny v Alžbětině paláci v Bukurešti. Její Veličenstvo Markéta, ochránce rumunské koruny, uspořádala pro veřejnost zahradní slavnost, kde oslavila výročí 20 let od navrácení královského paláce zpět rodině. Její Veličenstvo Markéta zde žije se svým manželem princem Radu a vykonává povinnosti hlavy rumunské královské rodiny. Palác je častým dějištěm kulturních akcí pro veřejnost i oficiálních diplomatických setkání.

Královské fórum
26. október o 10:13  · JEJÍ VELIČENSTVO MARKÉTA RUMUNSKÁ - Tento týden proběhlo v Rumunsku každoroční udílení řádů rumunské královské rodiny. JV Markéta, ochránce koruny, udělila během slavnostního ceremoniálu své řády mnoha významným osobnostem. Ceremonie se konala v trůnním sále královského paláce v Bukurešti. Její Veličenstvo má v Rumunsku unikátní pozici a těší se velkému respektu a popularitě. Rumunsku se mnohdy proto přezdívá královská republika.


Její Veličenstvo Markéta Rumunská, někdy též Margareta /Margarita/,
(rumunsky Majestatea Sa Margaret, * 27. března 1949, Lausanne) je správkyní rumunské koruny.
Zároveň je současnou hlavou rumunské královské rodiny.

Narodila se ve švýcarském Lausanne, kde její rodiče pobývali v exilu, jako nejstarší dcera krále Michala I. a jeho manželky, královny Anny. I přes znění ústavy z roku 1923 neumožňující ženám nástup na trůn, jmenoval
30.prosince 2007 exkrál Michal princeznu Markétu dědičnou princeznou a správkyní rumunské koruny (Principesa Moștenitoare și Custode al Coroanei României), čímž stanovil nově platná Základní pravidla.

Markéta se dne 24. září 1996 vdala za rumunského herce Radu Dudu. Je bezdětná.
V době studií na univerzitě v Edinburghu měla poměr s Gordonem Brownem, ministerským předsedou Spojeného království v letech 2007-2010.

Po absolvování univerzity Markéta pracovala na několika britských univerzitách a zabývala se sociologií medicíny. Později působila v projektech koordinovaných Světovou zdravotnickou organizací a dále pracovala v oblasti Organizace pro výživu a zemědělství v rámci OSN. Od roku 1989 se zabývá charitativní prací zaměřenou na Rumunsko. V roce 1990 založila Fond Princezny Markéty věnující se podpoře občanské společnosti v Rumunsku.

Po smrti svého otce, krále Michala I., se stala hlavou rumunské královské rodiny a k rumunskému národu přistoupila se slibem, že naváže na odkaz svého zesnulého otce. Při této příležitosti vystoupila následující pondělí i na půdě poslanecké sněmovny, kde se vyjádřila k budoucnosti země. Vůbec poprvé od roku 1946 zde na počest jejího otce zazněla královská hymna.
Sled těchto událostí zahájil v parlamentu debatu o tom, zda by mělo Rumunsko uspořádat referendum o změně státního zřízení na parlamentní monarchii. Tento proces iniciovali bývalý místopředseda sociálních demokratů Niculae Bădălău a předseda senátu Călin Popescu-Tăriceanu, který dokonce otevřeně vyjádřil svou podporu monarchismu. Již v lednu 2018 Rumunsko svůj státní znak? /slovo chýba na wiki/ doplnilo o královskou Ocelovou korunu.
Na konci března 2018 v poslanecké sněmovně podpořila rozsáhlé demonstrace unionistů ke
100.výročí sjednocení tehdejšího Rumunského království a Moldavské demokratické republiky. Stejný postoj zaujal současný předseda poslanecké sněmovny Liviu Dragnea. Svědkem tohoto vystoupení byl mimo jiné i předseda moldavského parlamentu Andrian Candu.
Za rok 2018 byla princezna Markéta Rumunská magazínem Romanian Forbes Woman oceněna titulem "nejvlivnější žena Rumunska".

Markéta Rumunská je pravnučka řeckého krále Konstantina I. a prapravnučka německého císaře Fridricha III. Mezi její předky patří také britská královna Viktorie, ruský car Alexandr II., dánský král Kristián IX. a portugalská královna Marie II.
https://cs.wikipedia.org/wiki/Markéta_Rumunská
štátny znak od 2016
https://cs.wikipedia.org/wiki/Státní_znak_Rumunska
nástupnícka línia
https://cs.wikipedia.org/wiki/Linie_následnictví_rumunského_trůnu

Margareta Rumunská (70): Královna bez království
https://casjenprome.cz/rubrika/inspirace/kralovske-rodiny/margareta-rumunska-70-kralovna-bez-kralovstvi/

manžel
RUMUNSKO: Princ Radu predstaviteľom vlády pre vstup do EÚ a NATO
https://www.sme.sk/c/667262/rumunsko-princ-radu-predstavitelom-vlady-pre-vstup-do-eu-a-nato.html
Princ Radu se angažuje v politice Rumunska. V září 2002, byl pověřen reprezentací jako speciální vyslanec rumunské vlády pro integraci, spolupráci a trvalý rozvoj pod mandátem premiéra Adriana Năstasea.
Princ Radu má doktorát z Národní vojenské akademie v Bukurešti a od roku 2005 je plukovníkem rumunské armády.
https://cs.wikipedia.org/wiki/Radu_Duda

Zaujímavosť - Duda je priezvisko aj poľského prezidenta a slovenského predsedu židovskej obce.
https://sk.wikipedia.org/wiki/Andrzej_Duda
https://sk.wikipedia.org/wiki/Ústredný_zväz_židovských_náboženských_obcí_v_Slovenskej_republike


slovenské a české ohlasy

https://www.piestany.sk/aktuality/spravy/do-piestan-zavital-rumunsky-princ-radu-duda-4823sk.html
https://www.staratura.sk/item/pietna-spomienka-storocnica-narodenia-rumunskeho-krala-michala-i/
https://www.trencianskatepla.sk/obec-2/zivot-v-obci/fotogaleria/kulturne-a-spolocenske-podujatia/storocnica-narodenia-posledneho-rumunskeho-krala-michala-i-946sk.html
https://www.teraz.sk/slovensko/rumunska-kralovska-rodina-ocenila-me/621889-clanok.html

https://www.euro.cz/clanky/rumunska-kralovska-rodina-jsou-nasi-stali-zakaznici-rika-reditel-sklarny-moser/


sestra, synovec
https://www.cas.sk/clanok/258296/byvala-rumunska-princezna-skoncila-pred-sudom-hrozi-jej-vazenie/
https://www.tyden.cz/rubriky/zahranici/evropa/rumunsky-princ-prisel-o-narok-na-trun-predchazeji-skandalu_351717.html


rodičia

Žena, ktorá odškodnila kráľa za stratu Rumunska
"Hoci po obnove monarchie Rumuni nijako osobitne nevolajú, v časoch rozčarovania zo skorumpovaných politických elít prechovávajú hlboký rešpekt svojmu poslednému kráľovskému páru."
"S kráľom Michalom sa princezná Anna zoznámila v novembri 1947 v Londýne, kam prišiel na svadbu svojej sesternice, súčasnej britskej kráľovnej Alžbety II." /pozn. 2016/
"Zo Švajčiarska, kde našiel druhý domov, Michal do Rumunska zavítal až po páde komunistického režimu. Vítal ho miliónový dav Bukurešťanov. Noví vládcovia sa zľakli jeho popularity a ešte niekoľko rokov mu nedovolili usadiť sa na dlhšie. Rumunské občianstvo mu vrátili až v roku 1997. Získal späť niekoľko reprezentačných sídel a vláda ho začala poverovať diplomatickými úlohami. Ako posledný žijúci predstaviteľ spomedzi niekdajších vodcov protihitlerovskej koalície, držiteľ sovietskeho Radu víťazstva i mnohých západných vyznamenaní, sa vo svete teší veľkému uznaniu. Na medzinárodných fórach účinne loboval za prijatie Rumunska do Európskej únie i Severoatlantickej aliancie."
https://spravy.pravda.sk/svet/clanok/400935-zena-ktora-odskodnila-krala-za-stratu-rumunska/

Ve Švýcarsku zemřela Anna Rumunská, manželka posledního rumunského krále
https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/manzelka-posledniho-rumunskeho-krale-anna-rumunska-zemrela.A160802_065050_zahranicni_ale

Rumunský kráľ Michal sa nezúčastní na manželkinom pohrebe
https://www.aktuality.sk/clanok/362526/rumunsky-kral-michal-sa-kvoli-svojmu-zdraviu-nezucastni-na-manzelkinom-pohrebe/

Ve Švýcarsku ve věku 96 let zemřel poslední rumunský král Michal I. Nuceně abdikoval v roce 1947
https://www.irozhlas.cz/zpravy-svet/rumunsko-kral-michal-i-smrt-svycarsko_1712051318_pj


hrad Peles, vnučka kráľovnej Viktórie

HRAD PELEȘ
https://www.placemania.sk/svetova-zaujimavost/hrad-peles/
https://www.hrady.cz/zamek-pelea537-peles
https://cs.wikipedia.org/wiki/Zámek_Peleș

Marie Edinburská, okouzlující vnučka královny Viktorie, si rázem získala své rumunské poddané
https://zena-in.cz/clanek/marie-edinburska-okouzlujici-vnucka-kralovny-viktorie-si-razem-ziskala-sve-rumunske-poddane
https://cs.wikipedia.org/wiki/Marie_Edinburská


Rumunsko uznává a financuje královskou rodinu 2016
Nový návrh zákona uznává právní statut rumunského královského rodu, zavazuje se k financování jeho výdajů a poskytuje platy dědicům bývalých hlav státu.
https://www.liberties.eu/cz/stories/rumunsko-uznalo-a-financuje-kralovskou-rodinu/9194

Rumunsko
https://cs.wikipedia.org/wiki/Rumunsko
https://sk.wikipedia.org/wiki/Rumunsko

Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.