Kancelar 01.12.2022 04:39 Zobraziť v diskusii

Re: The Saker blog - preklady článkov

V krajinách globálneho Juhu vzniká nový platobný systém, ktorý mení pravidlá hry.

autor: Pepe Escobar
zdroj: http://thesaker.is/the-global-south-births-a-new-game-changing-payment-system/

Eurázijská hospodárska únia, ktorá je výzvou pre západný menový systém, vedie krajiny globálneho Juhu k novému spoločnému platobnému systému, ktorý by obišiel americký dolár.

Eurázijská hospodárska únia (EAEU) urýchľuje návrh spoločného platobného systému, o ktorom už takmer rok úzko diskutuje s Číňanmi pod vedením Sergeja Glazjeva, ministra EAEU zodpovedného za integráciu a makroekonomiku.

Prostredníctvom svojho regulačného orgánu, Eurázijskej hospodárskej komisie (EEC), EAEU práve predložila veľmi vážny návrh krajinám BRICS (Brazília, Rusko, India, Čína a Južná Afrika), ktoré sú už na ceste k premene na BRICS+: akúsi G20 globálneho Juhu.

Tento systém bude zahŕňať jednotnú platobnú kartu - v priamej konkurencii Visa a Mastercard -, ktorá spojí už existujúce ruské MIR, čínske UnionPay, indické RuPay, brazílske Elo a ďalšie.

To bude predstavovať priamu výzvu západom navrhnutému (a presadzovanému) peňažnému systému. A to v nadväznosti na to, že členovia BRICS už uskutočňujú svoje bilaterálne obchodné transakcie v miestnych menách a obchádzajú americký dolár.

Táto únia EAEU a BRICS sa pripravovala už dlho - a teraz bude smerovať aj k ďalšiemu geoekonomickému spojeniu s členskými krajinami Šanghajskej organizácie pre spoluprácu (SCO).

EAEU vznikla v roku 2015 ako colná únia Ruska, Kazachstanu a Bieloruska, ku ktorej sa o rok neskôr pripojili Arménsko a Kirgizsko. Vietnam je už partnerom EAEU v oblasti voľného obchodu a nedávno etablovaný člen SCO Irán tiež uzatvára dohodu.

Cieľom EAEU je zaviesť voľný pohyb tovaru, služieb, kapitálu a pracovníkov medzi členskými krajinami. Ukrajina by bola členom EAEU, keby nedošlo k prevratu na Majdane v roku 2014, ktorý zorganizovala administratíva Baracka Obamu.

Pre ruské noviny Izvestija to všetko zhrnul Vladimír Kovaľov, poradca predsedu EEC. Dôraz sa kladie na vytvorenie spoločného finančného trhu a prioritou je vytvorenie spoločného "výmenného priestoru": " "Dosiahli sme značný pokrok a teraz sa práca zameriava na také sektory, ako je bankovníctvo, poisťovníctvo a burza."

Čoskoro bude zriadený nový regulačný orgán pre navrhovaný spoločný finančný systém EEU a BRICS.

Medzitým sa obchodná a hospodárska spolupráca medzi EAEU a BRICS len v prvej polovici roka 2022 zvýšila 1,5-násobne.

Podiel BRICS na celkovom zahraničnom obchodnom obrate EAEU dosiahol 30 %, prezradil Kovaľov na Medzinárodnom obchodnom fóre BRICS, ktoré sa konalo tento pondelok v Moskve:

"Je vhodné spojiť potenciál makrofinančných rozvojových inštitúcií BRICS a EAEU, najmä Novej rozvojovej banky BRICS, Ázijskej banky pre investície do infraštruktúry (AIIB), ako aj národných rozvojových inštitúcií. To umožní dosiahnuť synergický efekt a zabezpečiť synchrónne investície do udržateľnej infraštruktúry, inovatívnej výroby a obnoviteľných zdrojov energie."

Tu opäť vidíme postupujúce zbližovanie nielen BRICS a EAEU, ale aj finančných inštitúcií, ktoré sú hlboko zapojené do projektov v rámci Čínou vedenej iniciatívy Nové hodvábne cesty alebo Pásmo a cesta (BRI).

Zastavenie éry rabovania

Akoby to všetko nestačilo na zmenu hry, ruský prezident Vladimir Putin zvyšuje stávky a vyzýva na vytvorenie nového medzinárodného platobného systému založeného na blockchaine a digitálnych menách.

Projekt takéhoto systému bol nedávno predstavený na 1. eurázijskom ekonomickom fóre v Biškeku.

Na fóre EAEU schválila návrh dohody o cezhraničnom umiestňovaní a obehu cenných papierov v členských štátoch a zmenila technické predpisy.

Ďalším veľkým krokom je organizácia programu kľúčového zasadnutia Najvyššej eurázijskej hospodárskej rady, ktoré sa uskutoční 14. decembra v Moskve. Putin tam bude osobne. A nie je nič, čo by si želal viac, ako urobiť vyhlásenie, ktoré zmení pravidlá hry.

Všetky tieto kroky nadobúdajú ešte väčší význam, pretože súvisia s rýchlo rastúcim, vzájomne prepojeným obchodom medzi Ruskom, Čínou, Indiou a Iránom: od snahy Ruska vybudovať nové plynovody slúžiace čínskemu trhu - až po rokovania Ruska, Kazachstanu a Uzbekistanu o plynovej únii pre domáce dodávky aj vývoz, najmä do hlavného odberateľa Číny.

Pomaly, ale isto sa vynára veľký obraz nenávratne roztriešteného sveta s dvojitým systémom obchodu/obehu: jeden sa bude točiť okolo zvyškov dolárového systému, druhý sa buduje na základe združenia BRICS, EAEU a SCO.

Ak sa posunieme ďalej, nedávno sa objavila patetická metafora, ktorú vymyslel nevkusný šéf eurokratov: "džungľa" sa s odvahou odtrháva od "záhrady". Nech tento zlom pretrváva, pretože nový medzinárodný platobný systém - a potom aj nová mena - bude mať za cieľ nadobro zastaviť západocentrický vek rabovania.


Zaujalo ma tu toto:

To umožní dosiahnuť synergický efekt a zabezpečiť synchrónne investície do udržateľnej infraštruktúry, inovatívnej výroby a obnoviteľných zdrojov energie.

Vyzera to, ze sudruhovia maju vsade rovnake ciele, tak snad tymto to pojde lepsie, nez tym nasim...

Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.