Zora 01.12.2022 16:19 Zobraziť v diskusii

Re: Covidovanie a súvisiace témy

Covid "z netopierej jaskyne" už nevystraší, tak to skúsia so zombie vírusmi "spod ľadu" /a že zrovna z Ruska/?
Nové vysvetlenie pre ďalšie svinstvá?

Ako z hororu:

Vedci vytiahli zo zamrznutej pôdy niečo desivé: Pod ľadom to spalo 50-tisíc rokov, teraz hrozí katastrofa
Francúzski vedci vyvolali obavy z ďalšej pandémie. Pod zamrznutým jazerom v Rusku objavili „zombie vírus“ starý neuveriteľných 50-tisíc rokov.
Globálne otepľovanie spôsobuje nezvratné roztápanie obrovských pásiem permafrostu. V súvislosti s tým vznikajú obavy, čo všetko môže uvoľňovanie organickej hmoty zmrazenej v niektorých prípadoch až milióny rokov spôsobiť. „Časť tejto organickej hmoty pozostáva aj z oživených bunkových mikróbov a vírusov, ktoré zostali spiace od prehistorických čias,“ píšu vedci v štúdii.
Univerzitný profesor a spoluautor štúdie Jean-Michel Claverie varoval lekárske orgány pred nedostatkom aktualizácií od pôvodných štúdií živých vírusoch v permafroste z rokov 2014 a 2015. „To nesprávne naznačuje, že takéto prípady sú zriedkavé a že zombie vírusy nie sú hrozbou pre verejné zdravie,“ citoval zistenia vedcov New York Post.
Aby vedci mohli študovať tieto prebúdzajúce sa organizmy, oživili niektoré tzv. zombie vírusy zo sibírskeho permafrostu. Ide o vírusy, ktoré boli dlhé roky zmrazené a po rozmrazení sa vrátili do stavu, keď môžu infikovať iné organizmy. Najstarší, zvaný Pandoravirus yedoma, má 48 500 rokov. V štúdii je pritom načrtnutých ďalších 12 vírusov, z ktorých každý má svoj vlastný genóm, uvádza vedecký časopis Science Alert.
Pandoravírus bol objavený pod dnom jazera v Yukechi Alas v Jakutsku, iné boli nájdené v mamutej srsti či v črevách sibírskeho vlka. Po preštudovaní živých kultúr vedci zistili, že všetky zombie vírusy majú potenciál byť infekčné, a preto sú zdravotnou hrozbou. Predpokladajú, že v budúcnosti by sme mohli zažiť viac pandémií podobných koronavírusu, pretože neustále topiaci sa permafrost bude naďalej uvoľňovať dlho spiace vírusy.
„Je preto legitímne uvažovať o riziku, že staré vírusové častice zostanú infekčné a dostanú sa späť do obehu rozmrazovaním starých vrstiev permafrostu,“ píšu. Zastaviť to nejde, pretože organická hmota uvoľnená rozmrazovaním ľadu sa rozkladá na oxid uhličitý a metán, čím sa ďalej zvyšuje skleníkový efekt a urýchľuje topenie. Čerstvo rozmrazený vírus však môže byť len špičkou epidemiologického ľadovca, pretože veľa hibernujúcich vírusov ešte zrejme nebolo objavených.
„Ak autori skutočne izolujú živé vírusy zo starovekého permafrostu, je pravdepodobné, že ešte menšie, jednoduchšie vírusy tiež prežili zmrazené celé veky,“ povedal pre New Scientist virológ z Kalifornskej univerzity Eric Delwart. Na určenie úrovne nákazlivosti týchto neznámych vírusov pri vystavení svetlu, teplu, kyslíku a iným vonkajším environmentálnym faktorom je potrebný ďalší výskum.
https://www.cas.sk/clanok/2744381/vedci-vytiahli-zo-zamrznutej-pody-nieco-desive-pod-ladom-to-spalo-50-tisic-rokov-teraz-hrozi-katastrofa/

Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.