Kancelar 05.12.2022 22:08 Zobraziť v diskusii

Re: Správy zo Slovenska

https://www.topky.sk/cl/10/2426619/Unikatny-objav-v-Dunaji--Potapaci-narazili-na-nieco--co-tam-mali-zanechat-este-rimski-vojaci-

Archeológovia našli opracované kamene a drevené koly pravdepodobne mosta cez Dunaj zo začiatku minulého tisícročia pod hladinou rieky v lokalite Iža pri Komárne. Dlhodobo tam skúmajú bývalý rímsky vojenský tábor. Na výskume spolupracujú archeológovia z Trnavskej univerzity (TU) a Archeologického ústavu Slovenskej akadémie vied v Nitre, ktorí si prizvali policajných potápačov. Informoval o tom hovorca TU Matúš Demko.

Archeológovia a potápači poriečneho oddelenia Polície SR si naplánovali zdokumentovanie situácie vo vode a prípadne odobranie vzoriek na začiatok decembra (1. a 2. 12.), keď je nízka hladina rieky a dobrá viditeľnosť. Práca v teréne bola mimoriadne úspešná. Podľa Miroslavy Daňovej z Katedry klasickej archeológie Filozofickej fakulty TU viditeľnosť dosahovala približne jeden meter. "Skúsenosť policajného potápača a zohratosť celého tímu umožnili ponoriť sa do Dunaja a zistiť situáciu na dne. Prekvapilo nás, že na dne okrem opracovaných kameňov objavil aj drevené koly," uviedla.

Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.