JankA 06.12.2022 06:52 Zobraziť v diskusii

Re: Čo ďalej, Slovensko?

Vlastenci a odborníci sa zaoberali otázkami záchrany slovenského zdravotníctva a kvalitnej starostlivosti o občanov

Občianske združenie Vlastenecký Inštitút Petra Šveca, ktoré si vytýčilo úlohu spojiť ľudí – odborníkov, schopných prehovoriť ku koncepcii štátu a stratégii jeho rozvoja, zorganizovalo v sobotu, 3. decembra, už tretie pracovné stretnutie „Slovenská republika – ako ďalej“, ktoré sa konalo v jednej z najlepších nitrianskych reštaurácií – „Oko“, takmer v samotnom centre mesta pod Zoborom.

Cieľom tohto tretieho stretnutia vlastencov a odborníkov bola výmena názorov na tému, ktorá v súčasnosti výrazne rezonuje vo verejnosti: zdravotníctvo. Účastníci stretnutia hovorili o súčasnej kritickej, takmer katastrofálnej situácii v slovenskom zdravotníctve, poukázali na ťažké chyby, ktorých sa v priebehu ostatných 30 rokov dopustili členovia predošlých vlád, ministri, štátni úradníci, zamestnanci ministerstiev, Úradu pre dohľad, zdravotných poisťovní, ministerstva financií a iných inštitúcií.

Poukázali na pozitívne príklady, zaujímavé prístupy, užitočné návrhy a kvalitnú prax v niektorých krajinách, ale aj na pokusy jednotlivých odborníkov na Slovensku napraviť situáciu v krajine a zabezpečiť zdravotnú starostlivosť pre obyvateľstvo na úrovni západných štátov. Prezentovali návrhy, ako treba zmeniť legislatívu, prácu ministerstiev, Všeobecnej zdravotnej poisťovni, radikálne zvýšiť pomoc obvodným lekárom, zlepšiť prevenciu a prípravu mladých lekárov, urobiť poriadok vo financovaní zdravotníctva, nastoliť stav, keď prioritou bude starostlivosť o život a zdravie ľudí a nie biznis v oblasti zdravotníctva, spojený s ľahostajnosťou „biznismenov“ atď.

Pracovné stretnutie otvoril Jozef Prokeš, ktorý pripomenul ciele novej aktivity „Slovenská republika – ako ďalej“: náprava mnohopočetných chýb, ktoré urobili v ostatných desaťročiach politici a úradníci, zlepšenie stavu vo všetkých oblastiach – hospodárstve, školstve, zdravotníctve, poľnohospodárstve atď. Oznámil, že sobotňajšie stretnutie malo týkať situácii v slovenskom zdravotníctve a školstve. Na stretnutí bolo prítomných takmer 30 zástupcov mnohých organizácií a spolkov, odborníkov v rôznych oblastiach, ktorí mienia pripraviť koncepciu úspešného vývoja Slovenska vo všetkých odvetviach hospodárstva, sociálnej sfére, vo všetkých oblastiach života. V sále, okrem Jozefa Prokeša, sa nachádzali aj ďalšie známe osobnosti – Vladimír Mečiar, Ján Čarnogurský, Miroslav Jureňa, Peter Lipták a iní.

S prvou odbornou prednáškou vystúpil známy odborník, všeobecný praktický lekár MUDR. Peter Lipták. Porozprával o chybách, ktorých sa dopustili slovenskí politici a úradníci, tvrdo skritizoval reformy bývalého ministra zdravotníctva Rudolfa Zajaca, prezentoval nepotešiteľný súčasný stav slovenského zdravotníctva, ktoré sa, podľa jeho slov, nachádza na jednom z posledných miest v Európskej únii. Poukázal na nesprávne financovanie zdravotníctva, keď v ostatnom období štát investoval do zdravotníctva 8 miliárd eur, ale kvôli nesprávnemu prístupu úradov bolo efektívne využitých iba 36 percent z danej sumy, čiže 3 miliardy eur.

Zvláštnu pozornosť venoval činnosti ambulantných lekárov, podotkol, že v ostatných rokoch štát sa venoval iba odstráneniu následkov chorôb a mimoriadne zanedbával preventívnu činnosť. Podotkol, že práve v tom je „tajomstvo“ rozumného financovania zdravotníctva: posilnením prevencie dá sa v budúcnosti ušetriť obrovské množstvo financií, pretože sa podarí vyvarovať mnohým ochoreniam obyvateľstva a netreba bude utrácať gigantické prostriedky na liečenie pacientov.

Poukázal na neefektívnu činnosť Všeobecnej zdravotnej poisťovne a „nekontrolovaný biznis s chorobami“ mnohých farmaceutických spoločností, ako aj na veľkú chybu, že všetko riadi Úrad pre dohľad a zdravotná poisťovňa, ale nie vláda, parlament, ministerstvo zdravotníctva, ktoré musia upraviť legislatívu, stanoviť rozpočet pre zdravotníctvo a rozsah jeho činnosti. Porozprával o globálnych hrozbách: vírusy, vakcinácie, „biznis“ v zdravotníctve a zablokovanie jeho normálnej činnosti.

Následne vystúpil odborník v oblasti kardiológie MUDr. Štefan Paulov. Podčiarkol, že nie je podstatné, či je zdravotný systém unitárny, alebo pluralitný, ale či je správne nastavený. Zdôraznil, že pre nápravu situácie v zdravotníctve musí byť vykonaný personálny audit na ministerstve zdravotníctva a vo VšZP, má byť uskutočnená dôsledná, hlboká novelizácia „Zajacových zákonov“: ...

Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.